Efico opent nieuw logistiek centrum voor koffie in Zeebrugge

Redactie KW

In Zeebrugge is vrijdag in aanwezigheid van directeur Nestor Osorio Londono van de International Coffee Organisation (ICO) het nieuwe volautomatische logistiek centrum van nv Efico geopend.

Dat familiebedrijf bracht zijn activiteiten over van Antwerpen naar Zeebrugge. In de kusthaven worden koffiebonen aangeleverd uit 37 landen. Ze worden er opgeslagen, gesorteerd, herverpakt en verzonden naar 650 klanten-koffiebranderijen. Efico investeerde 30 miljoen euro in de nieuwe vestiging die de naam “Seabridge” kreeg. Er zijn 20 havenarbeiders en 15 bedienden aan de slag.
De koffieconsumptie stijgt en dat noodzaakt de spelers in de
logistieke keten van koffiebonen om via nieuwe technieken de ketting tussen producent en consument te optimaliseren. Het Zeebrugse logistiek centrum past volledig in dit plaatje.

Daarnaast is er zwaar geïnvesteerd in kwaliteit en duurzaamheid. De koffiebonen worden in Zeebrugge bij optimale temperatuur en
vochtigheid bewaard. Speciale filters zorgen dat de bonen niet worden blootgesteld aan schimmels en mycotoxines. Het hele complex is ook klimaatneutraal. De nodige energie wordt opgewekt via 19.900 vierkante meter fotovoltaïsche cellen op het dak. In het magazijn rijden enkel elektrisch aangedreven vorklifttrucks rond. Daarnaast wordt ook alle afval gerecycleerd. De investering kreeg in november 2009 een ‘green building certificate’ van de Europese Commissie.

Naast de directeur van ICO waren vrijdag ook vertegenwoordigers aanwezig uit vijftien koffieproducerende landen. Zij vertegenwoordigen 62,5 procent van de wereldwijde koffieproductie. (Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier