Eeuwenoude waterpoort verdwijnt onder appartementsgebouw in Veurne

Redactie KW

Wie voor de laatste keer de restanten van de fundamenten van een eeuwenoude waterpoort wil zien op de hoek van de Daniël de Haenelaan en de Duinkerkestraat in Veurne zal zich moeten haasten, want na dit weekend verdwijnen ze voorgoed onder de fundering van een appartementsgebouw.

De werken hadden maanden stilgelegen, omdat archeologen eerst alles in kaart moesten brengen. Die taak is nu afgerond waardoor de werken volgende week opnieuw mogen starten.

De waterpoort vormde een soort toegang tot Veurne via het kanaal naar Bergues. Dit kanaal werd later dichtgegooid, maar liep vroeger onder de drie markten in het centrum van de stad. De restanten, die straks onder het beton verdwijnen, maakten deel uit van de vroegere omwalling van de boetestad. De historische waterpoort is gelegen op de hoek van de Daniël de Haenelaan en de Duinkerkestraat.

Vele inwoners van Veurne vinden het spijtig dat naar aanleiding van Open Monumentendag geen aandacht werd besteed aan deze vrij unieke vondst. Wie de restanten nog wil zien moet zich dus haasten, want vanaf volgende week verdwijnen ze voor eeuwig onder een laag beton.

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier