Eerste West-Vlaamse mamacafé geopend

In Torhout is het eerste West-Vlaamse mamacafé geopend. Het is een gezellige ontmoetingsplaats waar jonge of aanstaande moeders ongeremd ervaringen over borstvoeding kunnen uitwisselen of vragen stellen.
Redactie KW

In Torhout is het eerste West-Vlaamse mamacafé geopend. Het is een gezellige ontmoetingsplaats waar jonge of aanstaande moeders ongeremd ervaringen over borstvoeding kunnen uitwisselen of vragen stellen. Het mamacafé wil borstvoeding meer zichtbaar maken in de samenleving. Maar de gespreksonderwerpen beperken zich niet tot borstvoeding alleen. Binnenkort gaan elders in de provincie nog drie mamacafés open.

Het Mamacafé in de Ruddervoordestraat in Torhout is vanaf nu iedere eerste donderdag van de maand open en het kost bezoekers niets. Vrijwilliger Griet Pype van het Geboorte Oriëntatie Punt baat het initiatief uit, met theetjes, sapjes en soepjes weliswaar.

“Wat belangrijk is, is dat je vertrouwen hebt in de natuur dat het zal lukken en je moet ook voldoende rusten”, zegt Griet Pype. Hier kunnen moeders met al hun vragen en ervaringen rond borstvoeding terecht. Het mammacafé is erg laagdrempelig in vergelijking met professionele organisaties. Annemie vertelt de anderen hoe het nu met dochtertje Janne wel goed lukt, terwijl dat bij haar eerste niet zo was.

“Ik denk dat ik te zenuwachtig was en veel minder zelfzeker dan nu. Het was ook ene heel hongerig kindje. Na een uur had hij al weer honger en ik kon dat niet bolwerken. Nu ben ik zelf veel rustiger en ik laat me niet meer van mijn stuk brengen door de meningen van omstaanders”, vertelt Annemie Decleir.

Maar ook moeders die geen borstvoeding geven zijn hier welkom. Er over praten met andere moeders kan opluchten. Zelfs papa’s kunnen komen luisteren hoe de mama’s het allemaal ervaren. “Maar ze kunnen ook zelf informatie opdoen over wat zij kunnen doen om een nauw contact te hebben met de baby. Vaders kunnen veel doen bij de verzorging. Ze kunnen de baby in bed stoppen of in boekjes kijken met de baby”, zegt Griet Pype.

En eigenlijk wordt hier over alles wat met zwangerschap en baby’s te maken heeft gezellig gebabbeld .Binnenkort openen ook in Nieuwpoort, Ieper en Kortrijk mammacafés.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier