Eerste vrouwelijke gedeputeerde Bertha Platteau (89) overleden

Redactie KW

In het rusthuis Wintershove in Vlamertinge is eregedeputeerde Bertha Platteau-Van Elslande op 89-jarige leeftijd overleden. Ze was de eerste vrouwelijke gedeputeerde in ons land.

Bertha Van Elslande werd in de barakken na de verwoesting van de Eerste Wereldoorlog geboren als zevende in het gezin van hoofdonderwijzer Jozef Van Elslande en Marie Dehaeck. Drie zussen kozen voor het ondernemerschap, twee broers werden priester-leraar en haar jongste broer Renaat advocaat, maar later was hij ruim twintig jaar minister en werd in 1993 minister van Staat.

KAV en CVP

Bertha trouwde in 1949 met onderwijzer Georges Platteau. In het gezin groeiden vijf kinderen op, maar het engagement voor KAV en voor de jonge CVP bleef. Haar man werd burgemeester van Vlamertinge en in 1971 won Bertha de verkiezingen voor de provincieraad. Ze werd de eerste vrouwelijke gedeputeerde van het land. Ze was bevoegd voor cultuur en zette zich voor de natuurdomeinen in.

Onderwijsmuseum

Eind de jaren zeventig nam zij, omwille van de gevolgen van een verkeersongeval, afscheid van de politiek. Maar ze bleef actief in Ieper en realiseerde er het onderwijsmuseum. Zeven jaar geleden overleed haar man.

Vrijdag 27 februari wordt om 10.30 uur in de Sint-Vedastuskerk van Vlamertinge afscheid genomen van de eregedeputeerde.

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie Het Wekelijks Nieuws West) van 27 februari 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier