Eerste van 270 passiefhuizen voorgesteld

Redactie KW

In een van de laatste nieuwe verkavelingen van Oostende worden momenteel 270 passiefhuizen gebouwd. Bouwbedrijf Bostoen heeft de eerste passieve kijkwoning aan de kust voorgesteld. Het gaat om een bescheiden drieslaapkamerwoning in een aantrekkelijke nieuwe wijk. Ze kost ongeveer 250.000 euro, maar kan als passief huis een uitzonderlijke energiezuinigheid voorleggen. Vlaams minister van Energie Freya Vandenbossche wil dat steeds meer woningen zo zuinig zijn.

Dit is een van de eerste van 270 passieve woningen op de nieuwe Koerswijk in Oostende. De firma Bostoen is gewonnen voor deze huizen die extreem energiezuinig zijn.

Het is een verhaal van uitgekiende materialen, goede isolatie en tochtdichtheid. Een passief huis als dit kost 250.000 euro. Bij de bank kun je als jong gezin op het probleem stuiten dat je zo veel niet mag lenen.

Nu bouwbedrijven zo massaal kiezen voor passieve woningen worden ze op termijn ook goedkoper. Bostoen, die zegt binnenkort niets anders meer te bouwen dan passieve woningen, weet alvast dat er een markt is.

Wie kiest voor zo’n passieve woning krijgt de garantie dat hij in de komende jaren honderden of zelfs duizende euro’s bespaart op zijn energierekening. De nieuwe verkaveling in Oostende wordt één van de grootste passieve wijken van Vlaanderen.

(sk/jv)

Meer in het Focusnieuws vanaf 18u00, en ook stipt om 22u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier