Eerste steen van nieuwe Kreun gelegd

Redactie KW

Gisterenavond werd de eerste steen gelegd van de nieuwe concertzaal van De Kreun. Er werd ook een gedenkplaat onthuld.

“De eerste aanzet voor deze nieuwbouw werd al in 2000 genomen,” legt directeur Stijn Roggeman uit. “In ons café annex zaal in Bissegem zaten we aan het plafond qua capaciteit. Een verbouwing zou op het vlak van kwaliteit te veel compromissen met zich meebrengen en we opteerden liever voor een centrumstad als Kortrijk. Toen de voormalige zaal van Limelight in het centrum van Kortrijk vrij kwam, kozen we er twee jaar geleden voor om als tussenstop naar daar te verhuizen. De plannen voor de nieuwbouw waren toen al concreet. Op de site van het muziekcentrum, vlak bij het station, op het grasveld voor het conservatorium vonden we een geschikte locatie.”

“De werken startten in juni, inmiddels zijn de grond- en funderingswerken achter de rug en kan gestart worden met de bouw van de zaal. Die zal een capaciteit van 600 personen hebben, verdeeld over een gelijkvloers voor 400 mensen en een balkon voor nog eens 200 personen. Deze capaciteit biedt ons nog wat groeipotentieel. De zaal is moduleerbaar gemaakt, zodat er ook nog ruimte is voor kleine, gezellige optredens vanaf 30 personen. De zaal moet eind september volgend jaar klaar zijn.

“Op korte termijn komt er bovenop het gebouw een multifunctioneel dakterras dat kan gebruikt worden voor onder meer concerten en festivalletjes, maar pakweg de voorstelling van een nieuwe autobus moet er ook kunnen. Ons gebouw mag dan al nieuw zijn, onze missie blijft dezelfde: gangmaker zijn op het vlak van intense muziekbeleving in deze grensregio.”

De Kreun kan voor de nieuwbouw rekenen op subsidies van de Vlaamse Gemeenschap, de Provincie West-Vlaanderen, de Stad Kortrijk en de Europese Gemeenschap via het Interreg II & IV-programma. (vevr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier