Eerste schadedossiers wateroverlast binnen op stadhuis in Torhout

Redactie KW

De Torhoutse burgemeester hoopt een beroep te kunnen doen op het rampenfonds na de dramatische regenval van gisteren. Een wolkbreuk zette Torhout en een deel van de omgeving onder water. Dat zorgde voor heel wat schade. De eerste schadedossiers zijn intussen ingediend op het gemeentehuis.

Het water is intussen weggetrokken en nu pas wordt de schade echt duidelijk. Burgemeester Norbert de Cuyper hoopt dat de zondvloed wordt erkend als ramp. Dat betekent dat het rampenfonds tussenkomt voor de schade die niet door de verzekering wordt gedekt. Iedereen kan zich met zijn dossier aanmelden op het stadhuis.

“Het komt binnen bij de stad en in plaats dat iedereen afzonderlijk de gouverneur aanschrijft is het beter dat wij dat gezamenlijk opsturen”, zegt burgemeester Norbert Decuyper. Om hoeveel dossiers het voorlopig gaat wil de burgemeester niet kwijt. “Ik doe daar geen uitspraak over. Ik weet alleen dat er 150 aanvragen voor hulp bij de brandweer binnenkwamen en er zijn er misschien nog. Ik wacht af.”

Vanmorgen is een stand van zaken opgemaakt in de Torhoutse brandweerkazerne samen met alle hulpverleners. De veiligheidscel draaide gisteren op volle toeren toen in de loop van de namiddag op het gemeentelijk rampenplan werd overgeschakeld.

“Ik heb toen onmiddellijk beslist om de korpsen van de plaatsen waar er geen wateroverlast was om hulp te vragen. Kortemark, Lichtervelde en Brugge zijn komen helpen. Ik heb ook loonwerkers ingeschakeld met grote citernes om water weg te pompen en af te voeren. We waren tot halfvier in de weer en vanmorgen om halfzeven opnieuw gestart”, aldus Bernard Diopere van de brandweer.

(BV/ABO)

Eerste schadedossiers wateroverlast binnen op stadhuis in Torhout

Bekijk hier de reportage

Meer vanavond in het Focus- & WTV-nieuws en in De Krant Van West-Vlaanderen

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier