Eerste prei voor vierde jaar op rij van tuinder Koen Franco uit Torhout

Redactie KW

De REO Veiling realiseerde woensdag de verkoop van de eerste jonge prei. De eerste kist met een dozijn bussels van telkens vijf preistalen, afkomstig van een bedrijf uit Torhout, werd geveild tegen 1,57 euro per bussel.

Het nieuwe preiseizoen kwam drie dagen eerder op gang in vergelijking met vorig jaar. Koen Franco uit Torhout voerde voor de vierde keer op rij de eerste jonge prei op de REO Veiling aan. “Vooral het zonnig en helder weer van de laatste weken zorgde voor de vervroegde start van het nieuwe seizoen”, zegt de tuinder uit Torhout. “Om diezelfde reden weegt de primeurprei ook zwaarder tegenover vorig jaar. Onder glas kan je de preiteelt goed onder controle houden in functie van een optimale kwaliteit. Prei houdt niet van heel hoge temperaturen. Maar de warme dagen van de voorbije maand deden de primeurprei deugd en dat ruik je ook.”

Kisten voor Kortrijk

Producent Koen Franco voerde vandaag op de REO Veiling in totaal 74 kisten aan onder het Flandria keurmerk en in twee sorteringklassen. De eerste kisten met primeurprei werden verkocht in de zwaarste sorteringklasse. De 43 kisten werden gekocht door NV Callens in Kortrijk, NV Lejeune in Sint-Katelijne-Waver en NV Haenen in Luik.

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Torhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier