Eerste Oxfam Trailwalker in ons land

Redactie KW

Volgend weekend wordt in de Ardennen voor het eerst een Belgische editie van de Oxfam Trailwalker georganiseerd, een 100 km lange voettocht tegen armoede en onrecht in de wereld. Vanuit muziekclub 4 AD gaan twee teams van telkens vier personen deze zware uitdaging aan.

„De eerste Oxfam Trailwalker ging ruim 25 jaar geleden van start”, zeggen Marjan Dewulf en Lander Vanslembrouck, de twee beroepskrachten van 4 AD die samen met Jo Seys, Sabine Jacobs, Wim Demoen, Berry De Keyser, Youri Logghe en Tine De Bondt aan het wandelavontuur beginnen.

„Samen met een 150-tal andere teams nemen we deel aan de Belgische primeur op zaterdag 30 en zondag 31 augustus, die in de Hoge Venen gewandeld wordt. We krijgen 30 uur om de 100 kilometer af te haspelen, en hopen op die manier ons steentje bij te dragen aan een betere wereld, want dat is de uiteindelijke bedoeling van het initiatief.”

„Van elk team wordt immers verwacht dat ze minimaal 1.500 euro sponsoring verzamelen. Die opbrengst wordt door Oxfam aangewend om verschillende duurzame oplossingen voor armoede, onrecht en uitsluiting te realiseren. We hebben inmiddels het sponsorbedrag van 3.000 euro voor beide teams binnen, via onder meer steun van een aantal mensen links en rechts, de sponsoring van enkele handelszaken en bedrijven, de verkoop van T-shirts, schoolkalenders, een spaghetti-kampeerweekend, de verkoop van hotdogs tijdens de zomers vrijdag aan 4 AD, de subsidie van Stad Diksmuide en een spaarpotje dat in de caféruimte van de muziekclub stond.”

Hoge Venen

„Echt fervente wandelaars telt onze groep niet. Enkel Wim heeft wat ervaring, maar we hebben inmiddels allemaal toch flink wat getraind, want 100 kilometer wandelen zal wel geen sinecure zijn, zeker niet in het heuvelachtig gebied van de Hoge Venen. We zijn in februari met de voorbereiding gestart, en hebben geleidelijk aan onze wandelafstanden tot een 50-tal kilometer opgevoerd. In Kluisbergen mochten we ondervinden wat wandelen op een heuvelachtig parcours betekend. Inmiddels hebben we ook één en sommigen twee dagen meegewandeld met de Vierdaagse van de IJzer. We weten intussen ook dat er veel tijd in wandelen gaat. Maar uiteraard is deelnemen voor ons belangrijker dan uitwandelen.”

„Al bij al hebben we er goede hoop op dat enkele leden van onze twee teams het toch zullen klaarspelen om de 100 kilometer lange Trailwalker tot een goed einde te brengen. Maar in het belangrijkste doel zijn we al geslaagd : ons engagement om tweemaal 1.500 euro in te zamelen voor een betere wereld en het warm maken van een aantal mensen voor dit project, waardoor er met onze bescheiden steun in Mali irrigatiekanalen kunnen aangelegd worden, er in Nicaragua medicijnen aan een betaalbare prijs kunnen verstrekt worden en er aan hiv-preventie in Congo kan gedaan worden, om maar enkele van de Oxfam projecten te noemen”, besluiten Marjan Dewulf en Lander Vanslembrouck namens de acht 4 AD-Trailwalkers.

(DVD)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (Editie Wekelijks Nieuws Kust) van 29 augustus 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier