Eerste maatjes zijn voor woensdag

Redactie KW

De liefhebbers van maatjes hebben er dit jaar lang moeten op wachten. Door het koude voor jaar werd het maatjesseizoen met twee weken vertraagd.

De nieuwe haring was nog niet vet genoeg om te worden opgevist Maar volgende week woensdag is het eindelijk zover dan ligt de nieuwe oogst in de winkelrekken. Intussen draait de haringsector nu al op volle toeren om op tijd te kunnen leveren.

Bij GILCO in Evergem is het alle hens aan dek. De tijd dat de Oostendse vishandelaar Xavier Seys in zijn pakhuis zelf zijn haringen verwerkte is voorbij. Tegenwoordig wordt de nieuwe haring gefileerd en verpakt in een gespecialiseerd bedrijf. Een maatje is een rauwe vis. Daarom moet de nieuwe haring van Europa ingevroren worden tegen een mogelijke besmetting door de haringworm. Bij GILCO komt de haring diepgevroren toe uit Scandinavië. Hier wordt de vis ontdooid om de rugvin, de graten en de alvleesklier te verwijderen. Daarna is de vis klaar voor consumptie.

Xavier Seys: “Door het feit dat de haring moet ingevroren worden, kan je op regelmatige basis ontdooien en heb je dagverse vis. Dus kan je het hele jaar door verse maatjes eten.”

(BS/BV)

Eerste maatjes zijn voor woensdag

Bekijk hier de reportage

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier