Eerste kersen zijn er al maar… ze komen uit een serre in Ruddervoorde

Redactie KW

In de serre van Philip Vermeulen in Ruddervoorde zijn de eerste kersen van het jaar geplukt. De teelt van kersen in een serre is bij ons zeldzaam. In Nederland gebeurt het wel al vaker. Met de voorbije uitzonderlijk zonnige maand maart zijn de kersen nu al rijp. De eerste bakjes plukverse kersen gaan naar een restaurant of naar de gespecialiseerde biowinkels in het Brugse.

Bomen in een serre kweken is een kunst. Vooral kersenbomen groeien krachtig en dat kan niet in een serre. Daarom zijn de bomen in Ruddervoorde op speciale onderstammen geënt. Het snoeien van takken en wortels houdt ook de groei in de hand. Dit jaar zal de oogst met zo’n 40 kilogram nog bescheiden zijn. Om uit de kosten te komen zou elke kers nu één euro moeten kosten.

In de bioteelt zorgen ook de bijtjes en de hommels voor de verspreiding van het stuifmeel. Terwijl binnen de kersen worden geplukt, bloeien buiten de bloesems in al hun pracht. Van duizend bloemen mag je 100 kersen verwachten, waarbij er nog eens 80 van de boom vallen. De overige 20 zijn dan ook wel écht een lekkernij.

(KV/JV)

Meer in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18u00.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier