Eerste internaat voor baby’s krijgt kritiek

Redactie KW

In Waregem opent maandag een nieuwe kinderopvang, waar baby’s net als in een internaat kunnen overnachten. Een internaat voor kleuters bestaat al in Vlaanderen. Het nieuwe kinderopvanginitiatief heet Ennès en biedt de mogelijkheid tot een voltijdse of deeltijdse internaatformule. Ouders kunnen er hun baby’s en peuters kwijt tussen zondagavond en vrijdagavond.

“Er komen volgende week al twee kindjes op internaat”, vertelt initiatiefneemster Gretel Annemans (42). “Allebei blijven ze hier vier nachten per week.” Volgens Annemans “kunnen ouders veel minder dan vroeger rekenen op oma en opa die even bijspringen, want die zijn vaak zelf nog aan het werk. Ook wonen veel ouders niet meer zo dicht bij familieleden.”

Een stap te ver

De Gezinsbond vindt het initiatief een stap te ver. “Een occasionele overnachting voor peuters moet kunnen, maar systematisch buitenhuis slapen is nefast”, meent de Gezinsbond. Kind en Gezin ziet minder problemen. “Wij hebben hier ernstige vragen bij”, zegt Annemie Drieskens van de Gezinsbond vrijdag. “Het gaat om hele jonge kinderen. Dit zal problemen opleveren voor de hechting aan de ouders”, klinkt het. De Gezinsbond heeft er wel begrip voor dat ouders het moeilijk hebben om werk en kinderen te combineren. Daarom pleiten de bond voor meer flexibiliteit op het werk. “Wij willen dat het ouderschapsverlof uitgebreid wordt”, zegt

Drieskens. “Ook de uren op het werk moeten flexibeler worden ingevuld. Uit onderzoek blijkt immers dat Belgische ouders meer tijd voor hun kinderen willen”.

“Geen probleem als het enkel gaat om een opvangbehoefte. Als ouders niet voor hun kinderen kunnen zorgen omdat ze bijvoorbeeld allebei nachtshiften doen. Het wordt pas echt een probleem als ze de zorg voor hun kinderen niet aankunnen. Dan zijn er andere mogelijkheden”, reageert Ronny Machiels van Kind en Gezin. (Belga)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier