Eerste gedicht van Hugo Claus geveild op tweede kerstdag

Redactie KW

Op 26 december wordt in veilinghuis De Wit in Oostende het gedicht Grauwvuur van Hugo Claus geveild. Het gaat om het eerste gedicht van Claus. Hij schreef het in de zomer van 1942 voor een klasgenote in de Rijksmiddelbare school in Kortrijk.

Hugo Claus was toen 13 jaar en het gedicht is het vroegste gedicht dat van hem bekend is. Grauwvuur handelt over een mijnramp en is expressionistisch. De klasgenote, de 80-jarige Mirjam Soetaert, hield het gedicht 66 jaar bij.

De authentieke versie van Grauwvuur is geschreven op een blad uit een schoolschrift en is gedateerd “22 zomermaand 1942” en gesigneerd “Claus Hugo”. In een boodschap aan Mirjam Soetaert schreef Claus op de voorzijde: “aan niemand toonen a.u.b.”. De vrouw wachtte tot na de dood van Claus om het gedicht te tonen.

„Het was geschreven op een blad uit een schrift en er stond op ‘aan niemand toonen’. Toen ik het openmaakte las ik het gedicht Grauwvuur dat Hugo had geschreven voor me. Al die tijd heb ik me aan zijn vraag gehouden en het gedicht geheim gehouden. Enkel mijn moeder wist er van; vrienden en kennissen waren niet op de hoogte. Na dat schooljaar heb ik Hugo niet meer gezien, maar ik bewaarde wel nog een klasfoto en het boekje met de uitslagen van de examens”, zo vertelt de inmiddels 80-jarige Mirjam, die in De Haan woont.

“Je Hugo Claus”

Uiteindelijk ging Mirjam studeren aan de universiteit van Rijsel en werd ze directiesecretaresse. „Toen Hugo in Amsterdam woonde heb ik nog contact met hem gezocht. Ik schreef hem een briefje om hem te herinneren aan zijn gedichtje en nodigde hem uit naar Kortrijk. Ik kreeg een vriendelijke brief terug dat het voorlopig niet paste en heb Hugo sindsdien niet meer gezien”, zegt Mirjam. Die brief, getekend met ‘je Hugo Claus’, wordt straks ook geveild.

Samen met het gedicht wordt ook een schoolfoto, een proclamatieboekje uit 1942 en correspondentie tussen Hugo Claus en Mirjam Soetaert van latere datum geveild.

De veiling van de Claus-memorabilia vindt plaats op vrijdag 26 december om 14 uur. Op vrijdag 19 (18-21 uur), zaterdag 20 (14-18 uur), zondag 21 (10-12 en 14 tot 18 uur) en maandag 22 december (14-18 uur) kunnen de stukken bekeken worden bij Veilinghuis De Wit in de Torhoutsesteenweg 473. (Belga/Edwin Fontaine)

Grauwvuur

Ik heb je uit mijn schoot
Inde grootren schoot gegeven.
Toen was ons leven groot.
Toen stond je, werkman, in de aardeschoot,
Je licht verblindde de donkerten
En kolenaadren zongen onder je kamer
Uit eeuwigheden haalde je rijkdom
En bracht uit stenen ons brood.
Je beminde ‘t leven en verstaat de dood.
Dood is nu je slaap in de groote moederschoot

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Zeewacht) van 12 december 2008.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier