Eerste FSC bossen in West-Vlaanderen

Redactie KW

Voor het eerst zijn er in de provincie West-Vlaanderen bossen die het FSC-label voor goed bosbeheer behaald hebben. Het gaat om Wijnendalebos (Torhout, Ichtegem), Vagevuurbos (Wingene, Beernem), Koekelarebos (Koekelare, Diksmuide), Mortagnebos en Orveytbos (Zwevegem) van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Hiermee stijgt de totale oppervlakte FSC-gecertificeerde bossen in Vlaanderen tot 11.605 hectare.

Het FSC-label van de Forest Stewardship Council wordt wereldwijd aanzien als dé garantie voor het duurzame beheer van bossen, en toont de verantwoorde herkomst van hout- en papierproducten aan. Hoewel West-Vlaanderen van alle Vlaamse provincies het minst bezaaid is met bos, heeft de provincie sinds kort dus ook FSC-gecertificeerde bossen. Die zijn samen goed voor een totale oppervlakte van 518 hectare. Hiermee zijn er nu in alle Vlaamse provincies FSC-gecertificeerde bossen, waardoor het totaal in Vlaanderen 11.605 hectare bedraagt.

Dankzij een ambitieus certificeringsproject van de Vlaamse Overheid via het Agentschap voor Natuur en Bos, steeg de FSC-gecertificeerde bosoppervlakte in 2009 met 3.470 hectare, en naar verwachting zal de oppervlakte nog dit jaar verder blijven stijgen, ook in West-Vlaanderen.

Voor de bosbeheerders is het FSC boscertificaat van de internationale Forest Stewardship Council een bekroning voor hun werk. “Voor ons is het FSC-label voor onze bossen een bewijs naar de buitenwereld, waarmee we aantonen dat onze bossen op de best mogelijke manier beheerd worden” getuigt ANB-Regiobeheerder Theo Vitse. “Bovendien stappen we zo mee in een streven naar beter bosbeheer overal ter wereld”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier