Eerste Flanders Queen Mussel geveild

(archiefbeeld)
Redactie KW

In de vismijn van Nieuwpoort is vrijdag om 7 uur de aanvoer van de eerste 1.600 kilogram “Flanders Queen Mussel” van de vzw Stichting voor Duurzame Visserijontwikkeling (SDVO) geveild. Het eerste lot van 12 kilogram bracht 1.680 euro op. De rest van de eerste aanvoer haalde een gemiddelde prijs van 6,66 euro per kilogram.

“Een mooie prijs”, luidde het in de vismijn. Hoeveel de mosselen in de winkel zullen kosten, was om 7 uur nog niet geweten. Het eerste lot werd geveild voor het goede doel en werd gekocht door Yves Obert en Caroline Demey van vishandel Neptunus in Koksijde.

Het geld gaat naar het woon- en zorgcentrum voor zeelieden het “Zeemanshuis Godtschalk” in Oostende. Yvan Victor, voorzitter van SDVO, was een tevreden man. “De eerste aanvoer is een feit. Hiermee hebben we bewezen dat we op drie jaar tijd de industriële kweek van Belgische mosselen kunnen realiseren. Vorig jaar haalden we 5 ton op, dit jaar voorzien we 50 ton mosselen en voor volgend jaar rekenen we op een oogst van 500 ton.”

“Met deze eerste veiling komt er stilaan een einde aan het project dat we in samenwerking met de overheid startten ter compensatie van de visgronden die de vissers verloren met de komst van het windmolenpark op de Thortonbank”, aldus nog Victor. “SDVO zal nu zijn ervaring in de kweek van Belgische mosselen te boek stellen en aanwenden om zij die interesse hebben om zelf mosselen te kweken bij te staan.”

Ook de Nieuwpoortse burgemeester Roland Crabbe was blij met de veiling van de mosselen in de Nieuwpoortse vismijn. “De aanvoer van deze mosselen naar de vismijn van Nieuwpoort is zeer belangrijk, zelfs noodzakelijk voor het behouden van de kleinste vismijn aan onze kust”, verklaarde de Nieuwpoortse burgemeester.

Komende woensdag wordt een nieuwe lading van de Flanders Queen Mussel aangevoerd en geveild in de Nieuwpoortse vismijn. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier