Eerste fase van cameraplan in Kortrijk afgerond

Redactie KW

In Kortrijk is nu ook in en rond het centraal station een aantal politiecamera’s in werking. De teller staat nu op 26.

In het najaar van 2012 werden op de Veemarkt en in de Zwevegemsestraat een aantal camera’s in gebruik genomen. In de maanden voor de zomervakantie werden dan de camera’s op het Schouwburgplein (4) en in de Doorniksetunnel (2) vervangen. Aan de tunnel kwamen er zelfs drie bij. In juli-augustus plaatste een gespecialiseerde firma dan twaalf camera’s in en rond het station.

“Momenteel hangen er 26 nieuwe camera’s in Kortrijk, waarvan 25 efficiënt werken”, aldus korpschef Stefaan Eeckhout van politiezone Vlas. “De camera op het Schouwburgplein zal optimaal functioneren eenmaal de verlichting is aangepast. In een tweede fase komen er camera’s op de Grote Markt en de Vlasmarkt.” In totaal gaat het om een vijftigtal camera’s.

ReactieVives

Het expertisecentrum van hogeschool Vives in Kortrijk heeft recent in opdracht van de federale overheden een studie uitgevoerd naar camerabewaking. Het centrum merkte op dat criminaliteit zich vaak verlegt vanaf er camerabewaking is. Het is daarom onder meer voorstander van verplaatsbare camera’s. En er zijn nog aanbevelingen. Evelien De Pauw: “Camera’s die dag en nacht kunnen registreren zijn belangrijk. Ook een geluidsdetectiesysteem daarbij speelt een grote rol. Op die manier kan men direct reageren. Verder is het ook belangrijk dat men constant naar de beelden kijkt zodat men gepast kan ingrijpen. En daarbij doen wij dan nog de aanbeveling dat die mensen een gedegen opleiding krijgen. Die is er nu niet, dat gebeurt intern. Wij pleiten ervoor dat de federale overheid dat verplicht.”

(AXV/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van WTV, vanaf 18 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier