Eerste erosiewerken achter de rug

Redactie KW

In Poperinge zijn de eerste erosiewerken gerealiseerd. De grensstad is n van de meest erosiegevoelige gemeenten in onze provincie. Vooral de akkerpercelen in Sint-Jan-ter-Biezen, de percelen ter hoogte van het Helleketelbos en de percelen nabij Kasteelmolen, Zevekote en Zoetendaal in Reningelst worden bij hevige neerslag door bodemerosie getroffen.

Voor de landbouw is zoiets een slechte zaak: op lange termijn is de bodem minder vruchtbaar, en bovendien slibben ook rioleringen en waterlopen dicht, of zijn er overstromingen in de buurt.

Zes jaar geleden is Poperinge begonnen aan een erosiebestrijdingsplan, nu zijn de eerste werken afgerond, in de omgeving van Gasthuismolen-Vuile Seule en in de omgeving van Katteman-vallei van de Plokhanebeek.

De kostprijs van het project Gasthuismolen-Vuile Seule bedraagt 114 156,8 euro. Van dit bedrag wordt 75% gesubsidieerd door het Vlaamse Gewest. Tegelijkertijd wordt ook 15% van de totale kostprijs gefinancierd door de provincie West-Vlaanderen. De uitgevoerde maatregelen omvatten de aanleg van bijna 17 700 m² grasbufferstroken en bijna 4 900 m² grasgangen.

Met het project Katteman-vallei van de Plokhanebeek zijn er ruim
6 500 m² grasbufferstroken en bijna 2 000 m² grasgangen gerealiseerd. Dit project kost 42 011,6 euro.

Typisch voor beide projecten is dat de ingezaaide erosiemaatregelen nauw met elkaar verbonden zijn, waardoor het oppervlakkig afstromende water zoveel mogelijk op elk van de percelen wordt opgevangen en afgeremd. Op die manier kan de erosieve werking van het water worden verminderd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier