Eerste druiven geplukt op wijngoed Zilver Cruys

Redactie KW

Op wijngoed het Zilver Cruys in Boezinge zijn voor het eerst druiven geplukt, zo’n 3.000 planten van de variëteit Chardonnay. Die moeten 2.500 liter wijn opleveren, goed voor ongeveer 3.000 flessen.

Wijngoed Zilver Cruys ligt op het voormalige slagveld van de Eerste Wereldoorlog op het gehucht Steenstraete. Filip Decroix is er in geslaagd om daar op een vlak stuk grond toch druiven te kweken. Dit is gelukt, dankzij een goede drainage, de juiste onderstamkeuze en de gepaste druivensoort. Het is de eerste wijngaard in de regio buiten het wijngebied Heuvelland en het moet zowat de meest noordelijke commerciële wijngaard van Europa zijn.

Wijnranken te huur

Eens de wijngaard van 2,1 hectare volgroeid is, zal die ongeveer 10.000 flessen per jaar opleveren. De wijn wordt nu al geserveerd in het nabije eetcafé Steenstraete. Maar ook vanuit de Ieperse horeca is er interesse om een eigen Ieperse wijn op de kaart te zetten. Wijnboer Filip Decroix richt samen met andere wijnliefhebbers de ‘Confrerie van de Gezellen van ‘t Zilver Cruys’ op. Bedoeling is om de kennis over wijn, het maken ervan en het proeven te stimuleren. Het is ook de bedoeling dat echte liefhebbers in de toekomst een rij wijnranken kunnen kopen of huren, om die zelf te onderhouden en zo hun eigen wijn te produceren.

(PL/BS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier