Eerste diploma’s voor biersommelier

Redactie KW

Syntra West reikt vanavond de eerste getuigschriften uit van de nieuwe opleiding zytholoog. Een zytholoog heeft een grondige kennis van de verschillende biersoorten en kent het hele brouwproces. De opleiding kwam er op vraag van de Belgische serveerkunst voor bier. Acht West-Vlamingen namen aan de eerste lessenreeks deel en krijgen hun diploma overhandigd.

Kurt is één van de nieuwe zythologen. Een zytholoog spreekt net als een wijnsommelier met liefde over het vak. Want ook bier hoort thuis in een gastronomisch restaurant. De juiste combinatie maken bij een gerecht is de uitdaging.

“In hart en nieren zijn ze doordrongen van het feit dat bier lekker is en we mooi kunnen combineren. We moeten afstappen van het verkeerde imago dat bier associeert met kwantiteit. Het is kwaliteit en we moeten weten wat drinken waar bij, dat is magnifiek”, zegt Guido Vandenbussche, leraar opleiding zytholoog.

200 nieuwe bieren per jaar

In België komen zo’n 200 nieuwe bieren per jaar op de markt. Als bierkenner ben je daarmee een eindje zoet. De net afgestudeerde zythologen durven ook een stapje verder gaan.

“Ik heb de cursus gevolgd omdat ik het interessant vond en ondertussen ben ik aan het hobbybrouwen. Ik wil ooit mijn eigen bier op de markt brengen”, zegt zytholoog Koen Hughelier.

wijnglas

Bier schenk je bij een gastronomisch gerecht in een wijnglas. Dat het op restaurant veel goedkoper is dan een goeie fles wijn, is volgens de nieuwe zythologen leuk meegenomen. (BDJ)

-Meer hierover vanavond in het nieuws op Focus-WTV vanaf 18 uur-

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier