Eerste deel Scheepsdaelebrug aangekomen

Redactie KW

Als alles naar wens verloopt, zal de nieuwe Scheepsdalebrug in Brugge tegen eind mei weer open zijn voor het verkeer. Dat is met ruim een half jaar vertraging. Het eerste deel van de brug is met een uitzonderlijk transport via het kanaal Gent-Brugge aangeleverd. Het gaat om een opmerkelijke constructie. Het vroeg dan ook heel wat stuurmanskunst om de bijzondere vracht door de sluizen van de Brugse ringvaart te loodsen.

Er komt heel wat kijken bij het transport van zo’n brugdek. Eén brugdeel weegt meer dan 200 ton en is 43 meter lang. Transport over de weg is uitgesloten. Daarom wordt de brug in twee delen van de werf via het water ter plaatse gebracht. De nieuwe Scheepsdalebrug is eindelijk in aantocht na een half jaar vertraging.

De nieuwe brug is breder, met afzonderlijke fiets- en voetgangerspaden en een busstrook. De kantelbrug is een primeur voor ons land. Samen met de brug is ook de omgeving aangepakt. Fietsers en voetgangers die het kanaal wilden oversteken hebben het al die tijd moeten stellen met een noodbrug. Maar het einde is in zicht.

Als alles verder volgens plan verloopt wordt de nieuwe Scheepsdalebrug tegen eind mei in gebruik genomen.

(bv/ld)

Meer in het nieuws van Focus vanaf 18 uur en klokvast om 22 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier