Eernegemnaar is West-Vlaams kampioen trabollen

Redactie KW

Wilfried Vanhoutte uit Eernegem blijft de beste traboller van het moment. In de finale van het West-Vlaams kampioenschap in Poelkapelle versloeg hij Tillo Verhaeghe uit Izegem. Het was het derde kampioenschap op rij voor Vanhoutte.

Trabollen is typisch West-Vlaams. De sport kwam in de veertiende eeuw uit Frans-Vlaanderen overgewaaid, maar kent hier zijn grootste aanhang. Wilfried Vanhoutte is de titelverdediger op dit West-Vlaams kampioenschap. “Hogere ambities kun je niet hebben, want er wordt alleen in West-Vlaanderen gespeeld. Ze noemen mij de wereldkampioen, en dat is wel waar, want het wordt alleen hier gespeeld. Dat is spijtig. We gaan wel in Frankrijk bollen. Daar is ook een bollenspel, maar het verschilt wel. De tra is langer, de bollen zijn kleiner of groter”, zegt Wilfried Vanhoutte.

Zijn tegenstander Tillo Verhaeghe is de verrassing van dit kampioenschap. Verhaeghe weert zich kranig, en moet pas in het vierde end zijn meerdere erkennen in Vanhoutte. “Als je zes bollen tegenkrijgt in het begin, is dat een handicap. Het was mijn eigen schuld, want er lagen vier bollen over de staak. Dat is in het voordeel van iemand als Vanhoutte die graag naar een achterbal speelt. Dat was fataal”, zegt Tillo Verhaeghe.

Vanhoutte is dus voor de derde opeenvolgende keer West-Vlaams kampioen, en lijkt op weg om dat nog een tijdje te blijven. Volgend jaar wordt de finale van het West-Vlaams of wereldkampioenschap in de trabol van Oostnieuwkerke betwist.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier