Eerbetoon in Kortrijk aan zeezenders van weleer

Redactie KW

Tien dagen lang kan je momenteel luisteren naar ‘Radio 19..’ dat vanuit Kortrijk wordt uitgezonden. Dertig liefhebbers doen mee aan het project als eerbetoon voor de mensen die vroeger radio maakten van op een schip in zee. In die tijd was de nationale omroep namelijk de enige die wettelijk toegelaten was. Maar door een gat in de wet konden de zendschepen lange tijd niet gestraft worden.

In 1974 werd de Nederlandse anti-zeezenderwet goedgekeurd. Daardoor was het bijna niet meer mogelijk om nog ongestraft uit te zenden vanop zee. Het betekende het einde voor veel zendschepen. Om die schepen te eren, maken ze in Kortrijk tien dagen aan een stuk live radio over dit thema. Ze zullen onder andere enkele radioprogramma’s laten horen die gemaakt werden vanop de zeezenders zelf. “In die tijd waren ze zeer vernieuwend. Er was niets mis met de stijl van de openbare omroep maar die draaide geen popmuziek. En net dat tekort werd opgevuld door de zeezenders”, vertelt Herman Vervaeke van ‘Radio 19..’ .

De zendschepen waren lange tijd het enige alternatief voor de luisteraars die niet naar de nationale omroep wilden luisteren. Hun programma’s waren dan ook enorm populair. Jean-Luc Bostyn van ‘Radio 19..’: “Radio Veronica bereikte elke dag 6 miljoen luisteraars, dat is evenveel als er mensen in Vlaanderen wonen. Radio Veronica was dan wel een Nederlands schip maar elke dag luisterden er 1 miljoen Vlamingen naar”.

Om het plaatje helemaal af te maken, zal ‘Radio 19..’ komende woensdag uitzenden vanop een echte zeezender vanuit Nederland. Maar op alle andere dagen zitten ze dus in hun studio. En dat ze die in West-Vlaanderen hebben gezet, komt niet zomaar. “‘West-Vlaanderen heeft het geluk aan zee te liggen. Vanaf hier had je de beste ontvangst van de zeezenders. Hoe verder je in het binnenland ging, hoe moeilijker dat werd”. Volgend jaar komt er alvast een vervolg op het Radio 19..-project. (RQ/KB)

Meer vanavond vanaf 18u op WTV.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier