Eenden niet meer voederen in Maristedepark

Redactie KW

Het gerenoveerde Park Maristede kent een te grote populatie aan eenden. Er wordt dan ook een oproep gedaan om die eenden niet te voederen.

De Groot-Moorsledenaars, bewoners van omliggende gemeenten en toeristen hebben in het jaar dat het park Maristede weer opengesteld werd duidelijk de weg gevonden naar Park Maristede. Het is er genieten van groen en rust en daarbij vormen de vele eenden en eendenkuikens een attractie op zich. Het voederen van die eenden vormt een welgekomen activiteit voor vooral de kleine kinderen die zich vergapen en plezier beleven aan dat voederen.

Gevaar voor beplanting

En precies dat leidt er toe dat de eenden er zich echt goed thuis voelen. Toch waarschuwen zowel directeur Lieven Detavernier als architect Geert Bossaert die de lijnen van de renovatie uitzette voor de gevolgen van de overlast die de grote eendenpopulatie met zich meebrengt. “Precies het inpassen van die renovatie volgens de principes van een harmonisch parkbeheer leidde tot het toekennen van subsidies door het Agentschap voor Natuur en Bos”, zegt Geert Bossaert. “Zo werden vorig jaar de oevers aangepast om er een grote variatie aan waterplanten te bekomen aan de grote vijver. Daarvan is evenwel niet veel meer overgebleven. Precies die waterplanten vormen het favoriete voedsel van die eenden. De overlast aan eenden is er de oorzaak van dat de flora van het park zich niet voldoende evenwichtig kan ontwikkelen. Als dat fenomeen uitgroeit zullen wij maatregelen moeten nemen.” (RBD)

Uitgebreide versie in Krant van West-Vlaanderen (editie De Weekbode Roeselare) van 17 juli 2009.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier