Eén op vijf West-Vlamingen doet aan vrijwilligerswerk

Redactie KW

E op de vijf West-Vlamingen tussen 15 en 75 jaar doet aan vrijwilligerswerk, waarvan n op de drie in de zorgsector aan de slag is. De inzet van vrijwilligers in de welzijns- en gezondheidssector is heel belangrijk. Maar het vinden en houden van vrijwilligers ligt niet voor de hand. Daarom worden zij deze week in de bloemetjes gezet. Het provinciebestuur zette de vrijwilligers vandaag in de bloemetjes.

Hilde is 39 en komt een paar keer per week naar het Woon- en Zorgcentrum Mariawende in Beernem. Zitdansen is één van de activiteiten die ze begeleidt. Ze is nog maar pas als vrijwilliger begonnen, maar het bevalt haar.

“Ik had interesse om mensen te helpen en te zien lachen,” zegt Hilde Tant. “Voordien had ik ook al een vrouwtje geholpen bij haar inkopen doen. Zij zal nu naar het rusthuis komen. Het heeft altijd in mij gezeten om mensen te helpen. De dankbaarheid die je krijgt is zeer groot.”

Mariawende in Beernem krijgt de hulp van een 50-tal vrijwilligers. Vooral in de zomer is er veel werk. Het is niet altijd gemakkelijk om ze te vinden, maar in het woon en zorgcentrum valt dat wel mee. Veel familieleden van bejaarden die hier verblijven helpen een handje, zoals Anny.

“Hier hebben ze de weg gevonden,” weet Rosa Cornillie van WZC Marianwende. “Als een familielid wegvalt, blijven ze komen. Ze hebben hier hun thuis gevonden.”

“Ik ben begonnen als pa hier is komen wonen samen met mijn zus,” zegt Anny De Vis. “Het is plezant. Als de mensen anders gaan wandelen, dan kan alleen diegene mee waarvan er familie aanwezig.”

Naar aanleiding van de week van de vrijwilliger kreeg iedereen deze namiddag een attentie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier