Een op vijf fietsers Brugse Ommeland niet tevreden over cafés en restaurants

Redactie KW

Het Brugse Ommeland heeft het populairste fietsnetwerk van West-Vlaanderen. Dat blijkt uit een meeting door de West-Vlaamse toeristische dienst Westtoer. In 2008 werden rond Brugge ongeveer 1,5 miljoen recreatieve fietsers geteld. Alle fietsers samen besteedden 17,5 miljoen euro.

Dat kan nog stijgen, want een vijfde van de fietsers is niet tevreden over de beschikbare cafés en restaurants. Veel eet- en drankgelegenheden blijken tijdens een fietstocht gesloten.

De meeting van het fietsnetwerk gebeurde aan de hand van 5.600
mondelinge enquêtes en 1.400 schriftelijke. “Uit het onderzoek blijkt dat het aantal fietsers op het netwerk in het Brugse Ommeland in 2008 met 6,4 procent is gestegen ten aanzien van
2007″, lichtte Brugs schepen voor Toerisme Jean-Marie Bogaert (N-VA) toe. “Het netwerk beschikt nu al over meer dan duizend kilometer fietsroute. In de toekomst zullen we in het netwerk blijven investeren. Het netwerk zorgt immers ook voor een economische meerwaarde. In 2008 ging het om 17,5 miljoen euro.”

Volgens de cijfers van Westtoer is slechts 41 procent van de fietsers afkomstig uit de regio zelf. Tweeënvijftig procent is dagtoerist en 7 procent verblijftoerist. Vooral de leeftijdsgroep 50 tot 64 jaar maakt van het netwerk gebruik. Ze leggen gemiddeld 43 kilometer af per tocht.

Driekwart van de fietsers op het netwerk rond Brugge is uiterst
tevreden over de accommodatie. Ze weten onder meer het vlakke landschap met vele dorpskernen en stadjes te waarderen. Ook de bewegwijzering en de veiligheid langs de trajecten scoren goed.

De ondervraagde fietsers vragen nog meer rust- en picknickbanken. Opvallend is ook de vraag van de fietsers naar meer eet- en drankgelegenheden die open zijn tijdens de fietsmomenten. “Vooral tijdens de week blijken veel reca-zaken gesloten”, zegt Moira Callens van Westtoer. “Uit de gemiddelde leeftijd van de fietsers leiden we af dat het veel medioren zijn die in het Brugse Ommeland komen rijden. Zij springen op de fiets als het weer gunstig is en die momenten vallen niet altijd samen met het weekend.” Exact 19 procent van de ondervraagde fietsers is
niet tevreden over het aantal beschikbare etablissementen. Eenenvijftig procent is tevreden. (Bron: Belga)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier