Eén op twintig boeren heeft het moeilijk

Redactie KW

Eén op de twintig boeren in onze provincie heeft het moeilijk. Daarbij komt dat de financiële put waarin de landbouwers zitten ook steeds groter wordt. Dat zegt Boeren op een Kruispunt. Die organisatie begeleidt specifiek boeren die in de problemen zitten. Maar de landbouwers vinden niet altijd de weg naar Boeren op een Kruispunt. Omdat OCMW’s hen nog te weinig doorverwijzen.

Christophe Decaigny uit Emelgem is 33 jaar heeft in 2004 het varkensbedrijf van zijn vader overgenomen. Op vandaag heeft hij 350 zeugen en 1200 vleesvarkens zitten. Een bloeiend bedrijf zou je denken, maar schijn bedriegt. Al sinds 2007 is het moeilijk overleven in de varkenssector. De hoge voederprijs zorgt ervoor dat de kweker bijna niets overhoudt van de 1,20 euro die hij nu krijgt per kilo varken. En de varkenskwekers zijn niet de enige met problemen. Boeren op een Kruispunt heeft in de voorbije 5 jaar 5% van onze landbouwers moeten begeleiden om het hoofd boven water te kunnen houden. Opvallend: de financiële problemen waarin ze verkeren zijn steeds groter.

Infodag

Andere vaststelling is dat er nog altijd gemeentebesturen en OCMW’s zijn die niet weten dat ze landbouwers in problemen kunnen doorverwijzen naar Boeren op een Kruispunt. De infodag in provinciehuis Boeverbos in Brugge was alvast een eerste aanzet om alle betrokken partijen met elkaar in contact te brengen.

Eén op twintig boeren heeft het moeilijk

Bekijk hier de reportage

(TN/BS)

Meer over dit onderwerp vanavond in het journaal van FOCUS-WTV

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier