Eén op drie fietsen van scholieren vertoont een gebrek

Redactie KW

Tijdens de Campagne Veilig Fietsen de afgelopen maanden heeft de politie preventief bijna 16.000 fietsen van scholieren gecontroleerd.

Daarbij werd vooral naar de fietsverlichting, reflectoren, remmen en fietsbel gekeken. Uit de resultaten van deze controles bleek dat ongeveer 35 % niet in orde was. Van de helft daarvan ontbrak de verlichting of was ze defect. “Hoewel de verlichting van fietsers vooral in de donkere wintermaanden van levensbelang is, hechten veel jongeren en hun ouders hieraan te weinig aandacht”, meent gouverneur Decaluwé. “In de loop van de jaren verdween de dynamo en deed de moderne verlichting op batterijen zijn intrede. Toch rijden veel jonge fietsers ‘s avonds nog altijd onzichtbaar op de openbare weg”.

Vergelijking

Het totaal aantal fietsen dat dit jaar tijdens de preventieve controles in orde was, steeg met 5 % ten opzichte van de vorig jaar. In vergelijking met 2003 is er een stijging van 10 %. Toch is er op het vlak van fietsverlichting geen verbetering.

Controles tot eind februari

Naar jaarlijkse gewoonte wordt de preventieve fase met fietscontroles op school gevolgd door een repressief luik tot eind februari 2014 met controles op de openbare weg door de politiediensten. Voortaan gaan de controles dus gepaard met geldboetes (55 euro voor een niet-werkende verlichting) of met verkeersklassen voor jongeren onder de 16.

(A.D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier