“Eén jaar te weinig om politie goed op te leiden”

Redactie KW

De opleiding voor politiemensen staat ter discussie. Jongeren die politie-inspecteur willen worden, moeten een opleiding van een jaar volgen aan een politieschool. Net als z’n collega’s in andere provincies, vindt ook de directeur van de West-Vlaamse politieschool dat te kort. Agenten moeten zowel recht, verkeer, deontologie als tal van praktische vaardigheden aanleren. Te veel om op één jaar grondig te kennen, luidt de kritiek.

40 van de 80 studenten die dit jaar de basisopleiding volgen aan de West-Vlaamse politieschool in Zedelgem trainen in de sportzaal. Een goeie fysieke conditie is erg belangrijk voor politie-inspecteurs in spe. Maar ze moeten ook recht kennen en verkeerswetgeving en politiezorg. Van een agent wordt ook een juiste houding en deontologie verwacht, en hij moet verantwoord met een wapen kunnen omgaan. En dat moeten de studenten allemaal op één jaar tijd onder de knie krijgen.

De directeur van de West-Vlaamse politieschool vindt dat niet genoeg om zoveel kennis grondig genoeg te kunnen bijbrengen. In Nederland bijvoorbeeld doen ze daar drie jaar over. Een stuurgroep onderzoekt nu of het mogelijk is om het politieonderwijs op te nemen in het reguliere onderwijs. Dan moet de opleiding automatisch langer worden, en is er ook samenwerking mogelijk met het hoger onderwijs.

(ev/ld)

Meer vanavond in het nieuws van WTV en Focus vanaf 18 uur en klokvast om 22 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier