“Een franke mond is toch een beetje Oostends”, zeggen parlementsleden in Brussel

Redactie KW

Twee jonge Oostendse dames maken het mooie weer in Brussel: Ann Brusseel (37) als Vlaams volksvertegenwoordiger en Els Ampe (34) als fractieleider in het Brussels Parlement en schepen van de hoofdstad.

Hoe komt het toch, die band tussen Brussel en Oostende?

Els: “Brusselaars beschouwen Oostende als Bruxelles-Plage. En Oostendenaars voelen Brussel aan als Oostende, maar dan groter. De mentaliteit is een beetje dezelfde: zowel Oostendenaars als Brusselaars willen veel vrijheid, maar zijn ook sociaal bekommerd.”

Ann: “Brussel is een toffe stad met een hoek af, net als Oostende. Maar de zee mis ik er toch soms. Zeker in de zomer.”

Zien jullie elkaar nu veel?

Ann: “Ja. Wij zijn vriendinnen geworden. Beroepshalve zien we elkaar veel, maar ook privé. We hebben allebei dezelfde manieren. We zeggen eerlijk wat we denken. We hebben ook hetzelfde soort humor. We ergeren ons aan dezelfde dingen. Aan hypocrisie, aan mensen die de moed mankeren om beslissingen te nemen.”

Is dat Oostends?

Ann: “Die franke mond toch wel een beetje. We bedoelen het niet slecht, maar zonder het te willen, zijn we toch soms een beetje cassant of sarcastisch.”

Els: “Ann heeft van ons beiden de meest Oostendse humor, al ben ik ook wel frank. Maar in Brussel is dat toch een beetje aan de limiet. De humor in Oostende kan verder gaan. Je mag hier nog meer je gedacht zeggen.”

(HH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier