Eedaflegging nieuwe schepen zorgt voor turbulente gemeenteraad

Redactie KW

Maandagavond legde Johan Coulembier (CD&V) uit Bellegem de eed af als schepen in Kortrijk. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot, want de zitting werd ruim een uur geschorst.

Johan Coulembier volgt Hilde Demedts op als schepen in het Kortrijkse college. Tijdens de gemeenteraad maandagavond legde hij de eed af, maar niet vooraleer Philippe De Coene de zitting liet schorsen omdat er wat schortte aan de voordrachtsakte. Op die akte moeten minstens 21 handtekeningen staan, een meerderheid van de gemeenteraad. “Er staat een handtekening op van Nele Claus, terwijl zij op dit moment geen lid meer is van de gemeenteraad” wist De Coene.

Burgemeester Lieven Lybeer (CD&V) vond de handtekening wel geldig, want op het moment dat ze tekende, was Nele Claus (Open VLD) wel nog lid van de gemeenteraad.

“We zullen het punt niet blokkeren, want we willen Johan dit niet aandoen, maar vrezen dat dit nog een staartje krijgt van de hogere overheid”, besloot De Coene.

Eerder op de avond protesteerde SP.A ook al over het feit dat de toegevoegde punten over de twee nieuwe raadsleden. De punten werden te laat toegevoegd aan de agenda waardoor de oppositie de aanstelling strikt genomen kon tegenhouden. “We zullen die aanstelling niet tegenhouden omdat we beide vrouwen dat niet willen aandoen. Maar dit is alweer een duidelijk signaal dat dringend overleg over de werking van deze raad nodig is.”

De nieuwe raadsleden zijn Eline Brugman (30, Open VLD) en Ann-Pascale Mommerency (38, CD&V). Zij vervangen respectievelijk Nele Claus (verhuis naar Frankrijk) en Hilde Demedts (gezondheidsredenen).

(MVM)

Meer over dit onderwerp vanavond op WTV. Of ga naar de videozone op deze site.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier