Edelsmid uit De Haan wil juwelen maken met paardenhaar

Redactie KW

Véronique Tanghe van ‘t Klein Idee schopte het tot edelsmid en maakt unieke juwelen van geitenhoorn en zilverklei. Nu gaat ze nog verder, ze experimenteert momenteel met paardenhaar.

Véronique Tanghe organiseert in haar atelier ‘t Klein Idee langs de Nieuwe Steenweg in De Haan al meer dan 20 jaar workshops figuratief boetseren. Eigenlijk per toeval ontdekte ze in 2004 de mogelijkheden van zilverklei voor het maken van juwelen. Ze volgde nationale en internationale opleidingen en behaalde in 2011 haar diploma van edelsmid. Stilstaan is voor haar geen optie, want de ideeën blijven komen. Ze heeft ondertussen het verwerken van geitenhoorn in juwelen onder de knie.

Paardenhaar

Nu is Véronique aan het experimenteren met paardenhaar. Ze breit of haakt stukjes in verschillende groottes en vormen. Die stukjes paardenhaar verwerkt ze in de juwelen. Het paardenhaar koopt ze aan in de Verenigde Staten. Die haren zijn ongeveer 1 meter lang en proper. “Paardenhaar kun je vergelijken met nylon, het is zeer sterk en flexibel. Ik ben aan het uitzoeken hoe ik een schakelketting van geitenhoorn kan maken met een verbinding bestaande uit gehaakt paardenhaar”, legt Véronique uit.

(AV)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Zeewacht

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier