Zwin Natuur Park in rode cijfers: N-VA vraagt maatregelen

Provincieraadsleden Jan Van Meirhaeghe en Wim Aernoudt hekelen de financiële cijfers. © MM
Redactie KW

De uitbating van het Zwin Natuur Park in Knokke blijft zwaar verlieslatend. Dat zeggen provincieraadsleden Jan Van Meirhaeghe en Wim Aernoudt van N-VA. Volgens de laatste budgetwijziging is de uitbating in 2017 minstens 700.000 euro verlieslatend.

“De tegenvallende bezoekerscijfers in combinatie met een zware overschatting van besteding per bezoeker in de Zwinshop zijn hiervan de oorzaak”, zeggen ze.

Voor 2017 bleef het aantal bezoekers met 115.000 flink onder het cijfer van de verwachte 165.000 bezoekers. Daardoor werden de te verwachten inkomsten met 150.000 euro naar beneden bijgesteld. Illustratief zijn de bezoekerscijfers van het topseizoen. Terwijl er in juli en augustus 2016 nog ruim 46.000 bezoekers waren, is dat voor 2017 teruggevallen naar 30.000 bezoekers.

Er bleek ook dat bezoekers gemiddeld maar 60 cent besteden in de Zwinshop, terwijl er op 2 euro werd gerekend. Nochtans bleek uit een bevraging van de provincieraadsleden van N-VA dat zowel de natuurliefhebber als de toerist uitermate tevreden zijn van hun bezoek aan het Zwin Natuur Park. Bij de presentatie van het jaarprogramma eind januari werd de inzet, de creativiteit en de inventiviteit van het management en het personeel in het Zwin nogmaals duidelijk. “We blijven echter vragen naar voldoende vrijheid om te ondernemen en snel te beslissen voor het management in het Zwin”, klinkt het bij N-VA.

Aanstelling van een Zwinmanager

“Het pleidooi van N-VA om de Zwinstreek beter in de markt te zetten als toeristische bestemming en de aanstelling van een Zwinmanager blijft dus aan de orde. Met respect voor de natuurwaarden van het Natuur Park is het nodig om een breder publiek aan te spreken. Het is doodzonde dat – ondanks de inspanningen van het personeel – de troeven van het park het grote publiek onvoldoende aanspreken.”

(MM)

“Het Zwin kwam wat later op kruissnelheid”

De provincie West-Vlaanderen gaatniet akkoord met de stelling van N-VA dat het Zwin Natuur Park in Knokke volledig verlieslatend is en minder bezoekers trekt dan verwacht. In 2017 kwamen 115.000 mensen het natuurdomein bezoeken. Volgens N-VA is er ook een tekort van 700.000 euro. “In het businessplan werd inderdaad een prognose gemaakt van 165.000 potentiële bezoekers Dat aantal werd in 2017 niet gehaald, maar het Zwin is pas wat later op kruissnelheid gekomen”, zegt gedeputeerde Guido Decorte.

“Zo kon de belangrijke werking naar scholen pas op 1 september 2017 starten en wordt het personeelsbestand pas dit voorjaar vervolledigd, waardoor we nu pas nieuwe activiteiten uitwerken naar bepaalde doelgroepen, zoals de markt van meetings en incentives. We streven er inderdaad ook naar dat het Zwin break-even zou gaan draaien voor wat de werkingskosten betreft, maar dat is een doelstelling op lange termijn, dat was niet vooropgesteld na één jaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier