Zussen Feryn uit Deerlijk laureaat voor ambacht in de kijker

De zussen Mira, Yanne en Lize Feryn maken alle handtassen volledig zelf. © GF
Redactie KW

De zussen Yanne, Mira en Lize Feryn zijn met hun bedrijf in lederbewerking een van de tien laureaten voor de prijs ‘Ambacht in de kijker’.

Ze hebben de passie voor handwerk meegekregen van hun vier maanden geleden overleden mama. Yanne (29), Mira (27) en hun jongste zus Lize (23), die bekend is als actrice, model en auteur, hebben alle drie van kindsbeen af een liefde voor schoonheid, creativiteit, eerlijkheid en… elkaar. De zussen werden van thuis uit gestimuleerd om te doen waarin ze geloven en wat ze graag doen en toevallig was dat heel veel: muziek, dans, theater, beeldende kunst, mode… Zeg maar alles waar een beetje creativiteit voor vereist is.

Het begon allemaal toen Mira samen met haar mama, Marie-Anne Bossuyt, een opleiding lederbewerking volgde. Dat evolueerde naar het maken van handtassen. De zussen zagen dat ook wel zitten en voor ze het goed en wel wisten, hadden ze een eigen bedrijfje en hebben ze inmiddels al ettelijke handtassen ontworpen en gemaakt. In die lederbewerking kunnen ze hun passie voor ambacht en creatie volledig kwijt.

Persoonlijk verhaal

“Alle handtassen zijn stuk voor stuk door ons ontworpen en met de hand gemaakt in ons atelier. We genieten van het ambacht en het werken met de handen. Even weg van de jachtige wereld, om ons helemaal te verdiepen in het stuk leder dat ooit een handtas zal worden… Wij houden er van om een uniek stuk aan te bieden. Onze collecties bevatten een heel beperkt aantal stuks en ze zijn bovendien genummerd. Zo is de tas niet alleen heel uniek, maar wordt het bijna een verzamelstuk. Iemand aantreffen met dezelfde handtas is dan niet meer vervelend, maar een aanknopingspunt tot een gesprek…”

“Behalve de collectiestukken kunnen wij enkele basismodellen omtoveren tot een volledig persoonlijke handtas. Het kiezen van het formaat en het aanpassen van kleuren zorgen voor precies dat stuk dat de koper in gedachten had. Om het helemaal persoonlijk te maken, geven wij de kans om een tekst of tekening in de handtas te laten graveren. Een handtas met de trouwdatum, de naam van je lief of kindjes, een mooi gedicht… Een gebruiksvoorwerp wordt op die manier een emotioneel object. Bovendien proberen wij onze ecologische voetafdruk zoveel mogelijk te beperken.”

(DRD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier