“Zonder al te veel last te creëren, wordt er toch over ons gepraat”

Redactie KW

Ook in Lichtervelde en Torhout hebben misnoegde landbouwers blokkades opgetrokken.

Even na 12.00 uur donderdagmiddag zetten ongeveer honderd boeren hun landbouwvoertuigen dwars over de weg op de ring rond Ieper, ter hoogte van de N8 richting Veurne. Enkele automobilisten en truckchauffeurs werden verrast en moesten rechtsomkeer maken, of blijven wachten. Na enkele minuten kon de politie de nodige omleidingen aanduiden, waardoor de hinder beperkt bleef. Daarna ging de stoet richting de A19 waar een filterblokkade werd opgezet en pamfletten uitgedeeld werden.

Soortgelijk verhaal in Toprhout en Lichtervelde. In Lichtervelde ging het zelfs om honderden boeren die al om 10.00 uur op post stonden. Zij blokkeerden de op- en afrit van E403. Het verkeer werd ook hier omgeleid. Grote hinder veroorzaakte dat niet.

Eline Demeulemeester uit Roeselare en Ann Vanluchene (foto) uit Pittem zijn varkenshouders en het water staat hen tot aan hun lippen. Door de zware investeringen en de nieuwe Europese normen is het wellicht niet meer houdbaar. “De toekomst ziet er somber uit”, klinkt het.

Intussen zijn de bonden tevreden over de opkomst. “We spreken van een mooie opkomst”, aldus Eric Boussery van het Algemeen Boerensyndicaat. “Hopelijk is dit een signaal en krijgen we betere prijzen. We hebben geen steun of subsidies nodig, maar wel een goede prijs voor onze producten. Onze boeren gaan nu een druk oogstseizoen tegemoet, maar ik sluit niet uit dat we binnen enkele weken opnieuw naar buiten komen als dit niets oplevert.”

Guy Depraetere, algemeen secretaris, sluit zich daarbij aan. “Zonder al te veel last te creëren, wordt er toch over ons gepraat. Er was goed overleg met de lokale en federale politie om alles in goede banen te leiden.” Volgens de secretaris zijn er in Vlaanderen geen noemenswaardige incidenten geweest. “Hier in Ieper is er toch bij veel mensen begrip. Zij die weten waar het over gaat, tonen hun steun. Voor de toeristen die hier een uurtje moesten wachten was dat soms anders, maar alles verliep rustig”, besluit Boussery.

(BELGA/JB/JS/AF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier