Ziekenhuizen van Torhout en Veurne delen een nieuw MRI-toestel (dat in Veurne zal staan)

Redactie KW

Vanaf april 2016 zullen het AZ St-Rembert Torhout en het AZ St.-Augustinus Veurne samen een MRI-toestel uitbaten. Dit komt vooral de patiënten ten goede: de wachtlijsten voor deze beeldvormingstechniek verkorten en men krijgt hoogtechnologische zorg in eigen regio.

Lang niet elk ziekenhuis beschikt over een MRI-scanner. Het is de overheid die bepaalt waar een MRI mag geplaatst worden. Omdat het aankopen, het installeren en het uitbaten van dergelijk toestel aan strenge normen is onderworpen en deze apparatuur ook erg prijzig is, bundelen de ziekenhuizen van Veurne en Torhout de krachten waarbij beide ziekenhuizen gelijkwaardige partners zijn in dit verband. Ook voor de patiënt is de samenwerking een goede zaak, want de wachtlijsten om een MRI-onderzoek te ondergaan in de regio zullen hierdoor gevoelig verkorten.

“Het grote voordeel aan onze samenwerking is dat de toegankelijkheid tot een MRI wordt verhoogd”, zegt Wim Allemeersch, algemeen directeur AZ Sint-Rembert Torhout. “Ook al moeten onze patiënten uit het brede Houtland zich in dit geval – onder begeleiding van artsen van AZ Sint-Rembert – naar Veurne verplaatsen, het onderzoek zal veel sneller kunnen gebeuren dan tot hiertoe het geval is. Een grote stap voorwaarts voor de patiënt bij wie een MRI-onderzoek nodig is”.

“De samenwerking met het AZ Sint-Rembert is een win-win”, vindt ook Lieven Vermeulen, algemeen directeur AZ Sint-Augustinus Veurne. “De MRI wordt in Veurne geïnstalleerd, maar door ons samenwerkingsakkoord zullen we het toestel samen uitbaten. Patiënten uit onze streek moeten niet meer de helft van West-Vlaanderen doorkruisen voor wat uiteindelijk een standaardonderzoeksmethode is. Het is ook een meerwaarde de expertise te kunnen delen met het team medische beeldvorming van het Torhoutse ziekenhuis.”

Alle voorbereidende werken zijn volop aan de gang om de lokalen klaar te hebben tegen de streefdatum van april 2016. Vanaf dan moet het toestel operationeel worden.