“Zelfs met acht winkels blijven we ambachtelijk”

John Hoornaert (rechts): "Ondanks de acht winkels maken we onze pistolets nog met de hand."
Redactie KW

Bakkerij Hoornaert groeide sinds de jaren negentig uit van één bakkerij in de Doorniksewijk naar een heuse onderneming met een acht vestigingen. “We moesten wel uitbreiden om voort te kunnen doen”, zegt John Hoornaert. “Maar we zijn nog steeds een warme bakkerij.”

Deze reportage maakt deel uit van het dossier ‘Bakkers in West-Vlaanderen’.

John Hoornaert (54) en Chantal Demeulenaere (50) beslisten tien jaar geleden om in Marke een nieuwe, grote bakkerij te bouwen. Het atelier van de winkel in de Doorniksewijk barstte uit zijn voegen. “Dat is een zeer intens verhaal”, vertelt Chantal. “Zowel emotioneel als financieel. Die eerste winkel draagt de familiegeschiedenis van Bakkerij Hoornaert. Maar het werd te klein en renovaties waren noodzakelijk.”

Van 1 naar 8

In 1927 begonnen Kamiel Hoornaert en Hélène De Ceur een bakkerij in de Doorniksewijk. In 1956 nam zoon Romain de zaak over en in 1993 kwam de winkel in handen van kleinzoon John. Achterkleinzoon Anthony is de vierde generatie in de bakkersfamilie. Bakkerij Hoornaert heeft ondertussen acht winkels in het Kortrijkse en meer dan dertig mensen in dienst. “Door de opkomst van de ketens en de diepvriesmarkt wisten we dat we moesten reageren”, zegt Chantal. “Onze tweede winkel kwam er in de Leiestraat. Toen we naar Marke trokken was het plan om pas na drie jaar er een winkel bij te doen. Maar John wou als warme bakker graag een winkel dicht bij zijn bakkerij.”

“Het is voor jonge mensen geen aantrekkelijk leven om zeven dagen op zeven te werken”

“Wij zijn er niet op uit het bakkerijslandschap te domineren. We hebben natuurlijk ambitie en wij willen vooruit geraken. Alles staat in het teken van de zaak. We hebben al medewerkers gehad die een eigen bakkerij zijn gestart. Daar zijn we fier op. Het is voor jonge mensen geen aantrekkelijk leven om zeven op zeven te werken.”

Ambachtelijk bakken

Toch blijft Bakkerij Hoornaert ambachtelijk werken. “We maken onze pistolets nog met de hand, we halen ze met de schop uit de oven. De laatste jaren is er meer vraag naar meergranenbrood, we hebben zo’n vijftien soorten. Als dat de trend is, moet je daarin mee.”

“We hebben ook een webshop, een eigen app, we bieden moderne betaalmogelijkheden aan”, zegt Chantal. “Het is heel hard werken. Dat we ondertussen tien jaar in Marke zitten, is een beetje aan ons voorbij gegaan.”