Zeebrugge wordt meer dan ooit Europees knooppunt voor gastoevoer

Redactie KW

Het Russische JSC Yamal LNG en Fluxys LNG hebben een contract ondertekend voor de overslag van het vloeibare aardgas LNG via Zeebrugge.

JSC Yamal LNG, meer bepaald de 100%-dochter Yamal Trade en het Belgische Fluxys LNG, de uitbater van de LNG-terminal Zeebrugge, hebben een contract van 20 jaar gesloten voor de overslag, via de haven van Zeebrugge, van een volume vloeibaar aardgas (LNG) tot 8 miljoen ton per jaar. Dankzij de overslag over de kusthaven kan vanuit het Siberische schiereiland Yamal heel het jaar door LNG worden geleverd op de markten in Azië en de Stille Oceaan.

Yamal LNG zal tijdens de arctische zomer zijn LNG via de Noordelijke Zeeroute naar de markten in Azië en de Stille Oceaan brengen met ijsbreker/LNG-schepen van het type ARC7. In de winter daarentegen zullen de ijsbreker/LNG-schepen afvaren richting Zeebrugge, waar Fluxys LNG het vloeibare aardgas zal overslaan naar conventionele LNG-schepen. Die zullen het gas dan via het Suez-kanaal afleveren op markten in Azië en de Stille Oceaan.

Het betreft hier een historische beslissing, waardoor Zeebrugge zijn positie als Europees gasknooppunt gevoelig zal kunnen versterken. Het contract vergt, naast de nu in aanbouw zijn tweede LNG-steiger, belangrijke investeringen op de LNG-terminal van Zeebrugge, investeringen die in de bouwfase voor belangrijke tewerkstelling kan zorgen.

(FN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier