Zeebrugge strijdt met Gent over Chinese Volvotreinen

De aankomst van treinen met nieuwe Volvo's uit China verhuisde minstens tijdelijk naar Gent. © Foto Volvo Cars
Redactie KW

De treinen met Chinese Volvo’s zijn rond de jaarwisseling in alle stilte verhuisd van Zeebrugge naar Gent. Wegens de ‘files’ in een Pools grensstation rezen vertragingen die tot elf dagen opliepen. Dit werd opgelost door de auto’s over te zetten op een tweede trein voorbij de grens. Het probleem voor Zeebrugge is dat deze tweede trein, nota bene gestart met Vlaamse overheidssteun, niet naar de kusthaven rijdt maar stopt bij Volvo Cars in Gent.

“We hebben evenwel een lopend contract met Changjiu Logistics en gaan nu samenzitten om minstens een deel van de trafiek weer naar Zeebrugge te krijgen. We denken aan ofwel twee treinen die elk apart naar Zeebrugge en Gent rijden ofwel één trein die beide bestemmingen aandoet. Van onze Chinese partner horen we dat ze alleszins de ambitie heeft om weer naar hier te komen. Het is nu afwegen hoe het transport het meest logisch en kostenefficiënt kan gebeuren”, zegt Joachim Coens van MBZ.

Sinds juni kwamen vanuit de Volvofabriek in het Chinese Daqing per spoor nieuwe wagens naar Zeebrugge. Dit initiatief kadert in de politiek van de Nieuwe Zijderoute waarmee de Chinese overheid Europa beter wil bedienen. De treinrit duurt 22 dagen ten opzichte van 66 dagen per schip.

(RJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier