Zeebrugge stapt af van pangasiusplannen

© Nederlands Visbureau
Redactie KW

De Haven van Zeebrugge zal dan toch niet fungeren als internationale hub voor pangasiusfilets. Dat staat vanaf dinsdag te lezen in Het Visserijblad en wordt bevestigd door gedelegeerd bestuurder Joachim Coens.

In november 2013 tekenden Coens en de toenmalige minister voor Openbare Werken Hilde Crevits een ‘memorandum of understanding’ met Vasep, de Vietnamese federatie van producenten en exporteurs van vis. Het was de bedoeling dat Vietnamese pangasius die bestemd was voor de Europese markt zou passeren via Zeebrugge. Dat oogstte meteen een storm van protest, zeker bij de visserijsector.

Maar bijna twee jaar later is er van een Europese hub in Zeebrugge geen sprake, meer zelfs, het plan lijkt afgevoerd. “Het was de bedoeling om in Vietnam de nodige inspanningen te doen met de pangasius-exporteurs en onder meer te kijken voor het implementeren van de nodige kwaliteitslabels, maar dat is daar vastgelopen. Wij sluiten niets uit, maar Vietnam is aan zet”, aldus Joachim Coens.

Volgens Filip De Bodt, van actiegroep Climaxi, die in Het Visserijblad een artikel wijdt aan de pangasius, is de productie fors teruggevallen door de lage prijs en het slechte imago van de vis. De Bodt meent dat de Noorse zalm de pangasius heeft vervangen in Zeebrugge, ondanks een even kwalijke reputatie. “Het ene dossier staat sowieso los van het andere”, aldus Coens. De bestuurder wijst de kritiek af. “Sowieso willen wij niets invoeren dat niet dat voldoet aan de nodige kwaliteitsvereisten en aan de Europese norm”, besluit Coens.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier