Zeebrugge boekt sterke resultaten in rol als Scandinaviëhub

© BELGA
Redactie KW

De overslag van papier- en papierpulp bracht een sterke hub naar Zeebrugge.

Door een consolidatie van diensten is deze uitgebreid naar verschillende ladingen. De positie van Zeebrugge op het Europese vasteland in verbinding met verschillende Britse havens en Europese bestemmingen resulteert bovendien in het verder ontwikkelen van gecombineerde diensten vanuit Scandinavië.

In totaal is de haven van Zeebrugge door 14 diensten verbonden (waarvan 21 wekelijkse afvaarten, 1 afvaart om de 5 dagen en 1 afvaart om de tien dagen) met de Scandinavische landen Denemarken, Finland, Noorwegen en Zweden.

Met de uitbreiding van de samenwerking met papierfabrikant StoraEnso is de multipurpose terminal van PSA Zeebrugge een erg belangrijke schakel in het logistieke netwerk van StoraEnso voor haar Europese en intercontinentale scheepvaartverbindingen vanuit Finland en Zweden. Daarnaast heeft Zeebrugge met Cobelfret, dat opereert vanuit het Brittaniadok, verbindingen op Denemarken, Esbjerg en Göteborg. In het licht van de verstrengde SECA-zone, is de kusthaven ideaal gelegen om te dienen als hub voor deze Scandinavische trafieken.

De totale trafiek op Scandinavië is na de eerste zes maanden gestegen met 17,6 procent tot 2.404.307 ton. (5 miljoen ton op jaarbasis.) Vorig jaar was dit 2.044.571 ton. Een opdeling per land op basis van de halfjaarcijfers geeft de volgende resultaten: Denemarken 6%, Finland 18%, Noorwegen 6%, Zweden 70% (twee derden van de trafieken zijn diensten van en naar Zweden).

Rederijen die Zeebrugge aanlopen, creëren een trafiekdriehoek

Het belang van de Scandinaviëdiensten voor de haven van Zeebrugge ten opzichte van het totaal tonnage in de haven is 12,4 procent.

De oorzaak van deze stijging is te vinden in de hubfunctie van Zeebrugge voor Scandinavische trafieken. Rederijen die Zeebrugge aanlopen, creëren een trafiekdriehoek. Zo is er de samenwerking tussen de rederij SOL (Swedish Orient Line) die vier maal per week tussen Zeebrugge en Göteborg vaart en de rederij P&O Ferries, die dagelijkse transporten verzorgt tussen Zeebrugge, Tilbury, Hull en Teesport. Het samenwerkingsakkoord maakt het mogelijk om lading van Göteborg via 1 boeking naar het Verenigd Koninkrijk te verschepen. De lading vanuit Göteborg voor de Britse markt komt daardoor eerst naar Zeebrugge voor transhipment.

Ook de rederij Finnlines werkt op deze manier. Zij bieden een doorvoerdienst aan vanuit Finland via Zeebrugge naar het Spaanse Bilbao.

Wat papier en papierpulp betreft heeft Zeebrugge ook nog twee deepseadiensten: er is een verbinding met de Braziliaanse havens Portocel, Barra do Riacho en State of Espirito Santo (3 x per maand) en ook een verbinding met de Amerikaanse haven Philadelphia.

Het havenbestuur stelt vast dat er een verschuiving is in de behandeling van papier van stukgoed naar containers. Steeds meer papierproducten worden gecontaineriseerd. Dankzij de uitgebreide diensten en de combinaties wordt een nog verdere groei verwacht.

(FN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier