Rubriek Economie

Zaakvoerder Louis Verbist: "Ik ken de man in die video niet"

12/09/17 om 11:48 - Bijgewerkt om 12:48

Volgens zaakvoerder Louis Verbist is de dierenmishandeling een alleenstaand geval. "Ik heb die man in kwestie zelf nog nooit gezien", zegt hij. Er komt evenwel zo snel mogelijk een actieplan om dergelijke wanpraktijken in de toekomst te vermijden.

Zaakvoerder Louis Verbist: "Ik ken de man in die video niet"

Louis Verbist (links) en Patrick Plovie van het slachthuis Verbist. © Frank Meurisse

Zaakvoerder Louis Verbist (73) gaf onder het oog van de massaal toegestroomde media toe dat hij de werknemer uit de ondertussen veelbesproken video niet kende. "Ik heb die man nog nooit gezien in ons bedrijf", benadrukt hij. "En volgens mij moet deze mishandeling ook een alleenstaand geval zijn. Het is duidelijk te zien dat het rund in de box niet vooruit wilde en daarom moest onze werknemer met een stok porren. Hij raakte geïrriteerd en reageerde zich af op het dier. Wat uiteraard niet kan. Ik wil zo snel mogelijk met de man spreken."

Beschuldigingen over onverdoofd slachten weerlegt Louis Verbist met klem. "Bij ons wordt elk dier onder verdoving geslacht. Het klopt wel dat het ene dier al wat meer verdoving nodig heeft dan een ander. Ach, dit is vooral erg voor de mensen die hier werken. Ik ben 73 en leid nog dit bedrijf. Ik zou beter met pensioen gaan", zucht de man.

Delen

Louis Verbist: "Ik ben 73 jaar oud en leid nog dit bedrijf. Na deze hetze zou ik beter met pensioen gaan"

Financieel directeur Patrick Plovie benadrukt dat zij de bewuste beelden pas deze ochtend om 6 uur te zien kregen. "We werden gisteren door verschillende media opgebeld om een reactie te geven, maar wisten niet wat op de beelden te zien was. Ook wij zijn geschokt door sommige zaken uit de bewuste video en nemen deze zaak dan ook ernstig. Dit kan niet door de beugel. We zullen dan ook meteen actie ondernemen."

Zaakvoerder Louis Verbist: "Ik ken de man in die video niet"

© Frank Meurisse

Normaal gezien zou ook slachthuis Verbist nog voor het einde van 2017 volledig doorgelicht worden, zoals afgesproken is met Febev (Federatie Belgisch Vlees). "Wel, onze doorlichting start morgen al. Studenten van de Thomas More Hogeschool zullen onze hele onderneming onder de loep nemen en een actieplan opstellen. Daarmee willen we naar minister Ben Weyts stappen, want ons slachthuis moet zo snel mogelijk weer de deuren kunnen openen. En daarbij zal het dier centraal staan."

De werknemers van slachthuis Verbist, die de persconferentie vanop een afstand bekeken, houden de lippen stijf op elkaar. Niemand wil of mag reageren op de bewuste video en sluiting.

Het Izegemse slachthuis Verbist is een onderdeel van Veviba, dat naast Izegem ook vestigingen heeft in Bastogne, Velzeke en Rochefort. Er werken ongeveer driehonderd mensen voor de hele groep, waarvan zo'n zestig in Izegem. Heel wat mensen uit Noord-Frankrijk en Polen zijn bij Verbist in Izegem aan de slag.

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!