Wisselvallige zomer lokte 6% minder dagtoeristen naar onze kust

Redactie KW

Woensdagmiddag maakte Westtoer de zomercijfers van de kust bekend.

Het was minder warm en minder zonnig dan tijdens de zomer van 2016 toen de zon gemiddeld 9 uur per dag scheen. Tijdens de zomer 2017 scheen de zon aan de kust gemiddeld 7uur en 37 minuten. Traditioneel was het aan de kust een stuk zonniger dan in het binnenland: 473 uren ten opzichte van 348 uren.

De typisch Belgische zomer lokte 5,9 miljoen dagtoeristen naar de kust. Dat zijn er 6% minder dan vorig jaar. Augustus was de topmaand met 3,1 miljoen dagtoeristen. Mede dankzij het mooie weer in het voorjaar noteerde de kust in de eerste acht maanden al 12,7 miljoen dagtoeristen. Dat is slechts 1% minder dan vorig jaar.

De hotels haalden in de zomer een bezettingsgraad van 73% in juli en 79% in augustus met in de weekends pieken tot 90%. Opvallend is dat het aantal buitenlanders opnieuw fors is toegenomen. De eerst acht maanden van het jaar noteerde de hotelsector een stijging van 5%.

De logische winnaar in het verhaal van een Belgische kwakkelzomer waren de attracties en de musea. Opvallende stijgers zijn Fort Napoleon, het Abdijmuseum Ten Duinen en de heropende Mercator.

“De cijfers tonen dat de kust een topbestemming blijft voor zowel dag als verblijfstoerisme. Voor jong en oud. Positief is dat onze kust opnieuw de buitenlandse markten aantrekt. De omzet van het toerisme aan onze Kust bedraagt 2,8 miljard euro en is super belangrijk voor de tewerkstelling”, aldus gedeputeerde Franky De Block.

(DM)