Windmolens van 154 m diameter voor nieuw Belgisch offshore-park

Redactie KW

Het offshore windmolenpark Rentel, dat normaal in 2018 voor het eerst stroom zal leveren, gaat in zee met Siemens voor de levering en installatie van windturbines.

De turbines zullen een rotordiameter hebben van 154 meter, of de spanwijdte van twee Airbus A380-vliegtuigen. Het windpark Rentel, goed voor 294 megawatt, komt op 35 kilometer voor de Belgische kust. De geschatte jaarproductie aan stroom zal overeenkomen met de helft van de kernreactor Doel 1.

Vrijdag maakte Rentel bekend dat het kiest voor Siemens voor de levering, installatie en onderhoud van 42 turbines. De turbines, met een vermogen van 7 MW, zullen de grootste worden voor de Belgische kust. Momenteel staan nergens elders in Europa grotere turbines. De molens hebben een ashoogte van 106 meter en een rotordiameter van 154 meter.

Rentel – een samenwerking van acht partijen waaronder DEME en Aspiravi – hoopt tegen volgende zomer de financiering van het project rond te krijgen, goed voor 1,25 miljard euro. Vanaf 2017 zou Rentel dan worden gerealiseerd, om vanaf mei 2018 de eerste stroom te leveren en eind 2018 volledig operationeel te zijn. Rentel wordt dan het vierde offshore windmolenpark voor onze kust.

Vrijdag raakte ook bekend dat de financiering rond is van het windmolenpark op zee Nobelwind. Het gaat in feite om de tweede fase van het bestaande park Belwind.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier