Wijnranken op Ruidenberg in Koekelare leveren eerste druiven op

Zaterdag hebben Marino en zijn dochter Feline voor het eerst de Pinot Gris-druiven geplukt.
Redactie KW

In zijn wijngaard op de flanken van de Ruidenberg in Koekelare heeft de Oostkampse wijnbouwer Marino Moenaert voor de eerste maal druiven geoogst.

In de buurt van de Portweg op de flanken van de Ruidenberg in Koekelare creëerde wijnbouwer Marino Moenaert uit Moerbrugge een stukje hemel op aarde. Op de afgelegen plek van 6.000 vierkante meter groeien 2.100 wijnstokken. Die hebben dit jaar voor het eerst vruchten opgeleverd.

Klaar tegen september 2018

Zaterdag hebben Marino en zijn dochter Feline de Pinot Gris-druiven geplukt. “We zijn hier door toeval terechtgekomen en kregen carte blanche van de eigenaar”, lacht Marino. “Deze flank is perfect georiënteerd zodat de wijngaard de hele dag zonlicht krijgt. We profiteren hier ook mee van het zeeklimaat. Dankzij de constante bries drogen de planten snel op waardoor ze minder snel last hebben van schimmels of ziektes.”

“De helft van de wijngaard bestaat uit Pinot Gris-druiven, de andere helft zijn Auxerrois-druiven. Normaal gezien zal elke stok een fles wijn opleveren. De Pinot-Gris zal verwerkt worden tot witte wijn, die tegen september volgend jaar klaar zal zijn voor consumptie. Van de Auxerrois gaan we een mousserende wijn maken.”

Wijn geserveerd op Moerbrugge Proeft

Marino timmert intussen al een zestal jaar aan de weg als wijnbouwer. In 2010 plantte hij een eerste, bescheiden wijngaard aan naast zijn woning in de Beernemsestraat in Moerbrugge. Later kwamen er wijngaarden bij op de kasteeldomeinen De Herten en De Cellen in Oostkamp, langs de Lettenburgstraat in Moerbrugge en op de Ruidenberg.

Wie de wijnen van Marino wil ontdekken kan vanaf 18 oktober elke woensdagavond van 19.30 tot 22 uur terecht op de thuisverkoop in de Beernemsestraat. Op 14 oktober worden de wijnen ook geserveerd op Moerbrugge Proeft. Meer info op www.houtlandsewijnbouw.be.

(AFR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier