“Wij bestrijden bloedluis met zeepwater en spinnen”

Frédéric Glorieux en Maaike Vandendriessche zijn de uitbaters van Rollie's. © GF
Axel Vandenheede

Al dagen lang wordt het nieuws door het eierschandaal gedomineerd. De eierhandelaars zitten daardoor met de handen in het haar, want veel consumenten kopen geen eieren meer. “Wij hangen in de winkels die we beleveren briefjes waarop we garanderen dat er geen fipronil in onze eieren zit”, stelt Dirk Kekenbosch van Rollie’s in Rollegem.

Sinds een aantal dagen weet vrijwel iedereen een en ander over de bloedluis door het eierschandaal in ons land en Nederland. Dat heeft gevolgen voor de verkoop van eieren, ook al leveren de meeste eierproducenten ‘cleane’ eieren aan de winkels. “Rollie’s uit Rollegem behoort daar zeker toe”, stelt zaakvoerder Dirk Kekenbosch. “Dat proberen we op alle mogelijke manieren duidelijk te maken: op Facebook en op onze website staat dit uitdrukkelijk vermeld en in alle winkels die we bevoorraden, hangen we een brief op. We garanderen voor de volle honderd procent dat we aan alle normen voldoen.”

Geen fipronil

“Bij Rollie’s maken we niet eens gebruik van fipronil. Dat is trouwens een ontluizingsmiddel dat in de eerste plaats voor honden en katten is bedoeld. Eens een van onze stallen leeg is, maken we die schoon met warm water, eventueel met zeepwater. Dat zeepwater is belangrijk omdat het niet alleen de stallen reinigt, maar ook een effectief bestrijdingsmiddel is tegen de bloedluis: door de zeep drogen deze beestjes uit.”

Eens de stal is gereinigd, wordt de ventilatie aangezet om de ruimte te drogen. “Daarna volgt de ontsmetting van de stal”, aldus nog de zaakvoerder. “Noodzakelijk om de kippen tegen bacteriën en virussen te beschermen. Maar bij ons komt er daar geen fipronil aan te pas, net als insecticiden. We rekenen eigenlijk op de natuur zelf om de bloedluis te bestrijden.”

“We garanderen onze klanten dat er in onze eieren geen fipronil zit”

“Die bloedluis is maar een halve potloodpunt groot. Dat wil zeggen dat er geen kiertje te klein is voor dat diertje. Het is met andere woorden onmogelijk om de bloedluis met een bepaald product volledig weg te krijgen. Spinnen daarentegen kunnen ook in alle hoekjes en kantjes kruipen en zijn een vijand van de bloedluis.”

Spinnen inzetten heeft niets dan voordelen, benadrukt Dirk Kekenbosch. “Het kost niets, het werkt en zelf hebben we er geen werk aan. Als we tijdens de schoonmaak een spin tegenkomen, zullen we er wel de waterstraal op mikken. Maar er zullen altijd wel spinnen in de ruimte aanwezig zijn omdat ze zich gemakkelijk voortplanten.”

Dioxinecrisis

Bij Rollie’s zelf kunnen ze zich niets verwijten, maar de ontwikkelingen op de eiermarkt hebben ze zelf niet in de hand. “Ik snap dat er paniek is bij de consumenten, vandaar dat we zelf de nodige actie ondernemen om iedereen ervan te overtuigen dat er met de eieren van Rollie’s geen problemen zijn. Niet gemakkelijk, want er beginnen lijken uit de kast te vallen. De consumenten denken zo meteen terug aan de dioxinecrisis van een aantal jaar geleden. Daarom is het aan ons, boeren, om voor onze zaak op te komen“, besluit zaakvoerder Dirk Kekenbosch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier