Weyts wil nog deze legislatuur starten met nieuwe zeesluis in Zeebrugge

© BELGA
Redactie KW

De Vlaamse regering wil voor de bouw van een nieuwe zeesluis voor de haven van Zeebrugge drie mogelijke locaties laten onderzoeken.

De bevoegde minister Ben Weyts (N-VA) wil nog deze legislatuur ‘een schop in de grond steken’. Om de timing strak te houden, maakt Weyts van de nieuwe sluis een ‘complex project’.

Omdat heel wat infrastructuurwerken blijven steken in jarenlange procedures, is sinds midden vorig jaar een nieuwe methode van kracht. Die ‘complex project’-methode voorziet in een traject in vier fases, met drie beslissingsmomenten en twee openbare onderzoeken. Dat moet de doorlooptijd sterk verkorten.

De haven van Zeebrugge heeft al lang nood aan een betere ontsluiting. De oude Visartsluis voldoet niet meer, waardoor de Vandammesluis nu de enige toegang is tot de achterhaven. Dat maakt de haven echter kwetsbaar. Bij het minste probleem of onderhoud met die sluis komt de hele haven lam te liggen.

Er zijn pistes voor een nieuwe sluis, maar de haalbaarheid op korte termijn daarvan staat ter discussie. Om toch snel tot een oplossing te komen, maar Weyts nu van de nieuwe sluis een ‘complex project’. Hij laat drie mogelijke locaties onderzoeken: één ter hoogte van de Carcokesite, op de Visartsite en parallel met de bestaande Vandammesluis.

(BELGA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier