Wevelgem scoorde maximum in dossier Ikea, Brugge ferm gebuisd

Axel Vandenheede

Ikea wil een vestiging in Wevelgem bouwen en heeft daar naar eigen zeggen een goede reden voor: deze gemeente scoort namelijk 100 procent. In tegenstelling tot pakweg Brugge en Roeselare…

Toen Ikea besloot om voor een vestiging in West-Vlaanderen te gaan – het Zweedse woonwarenhuis vreest dat de vestigingen in Gent en Rijsel binnenkort te klein zullen worden – onderzocht het een aantal mogelijke locaties in onze provincie. Tien in totaal. Voor de volledigheid werd ook nog één locatie in Moeskroen bekeken.

Roeselare

Aan de hand van een aantal parameters werd elke locatie geëvalueerd. Die parameters waren onder meer kannibalisme (nabijheid van andere Ikea-vestigingen), bevolkingsdichtheid, koopkracht, reistijd en bereikbaarheid.

Opvallend in de studie is dat Zuid-West-Vlaanderen heel sterk scoorde: Kortrijk Oost en Kortrijk Zuid haalden 89 procent, Kortrijk Noord zelfs 94 procent. Maar Wevelgem spande de kroon met 100 procent.

Roeselare, de stad die lang in de running leek te zijn om de Ikea-vestiging binnen te halen, behaalde 90 procent. Ardooie werd in Midden-West-Vlaanderen ook bekeken en kreeg 70 procent.

Vier Brugse locaties

Ook vier locaties in het Brugse werden onderzocht, maar dat bleek in het algemeen een flop: gemiddeld 43 procent. Loppem kreeg 52 procent, Oostkamp 50 procent, Jan Breydel 39 procent en Sint-Kruis een schamele 32 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier