Westtoer en Horeca Vorming Vlaanderen organiseren taallessen om gastvrijheid te verhogen

Franky De Block (gedeputeerde provincieraad), Pieter Tratsaert (Horeca Vlaanderen), Eddy Gryson (schepen Bredene) en Stefan Gheysen (directeur Westtoer) kwamen het project voorstellen in MEC Staf Versluys. © FRO
Redactie KW

De kustwerking van het provinciebedrijf Westtoer en Horeca Vorming Vlaanderen organiseren taallessen Frans voor de toeristische ondernemers aan de kust. De partners willen zo de gastvrijheid aan de kust verhogen.

De kennis van de Franse taal aan de kust is niet altijd even goed bij de toeristische ondernemers. Nochtans is een basiskennis van groot belang: 22 procent van alle kusttoeristen zijn namelijk Franstalige Belgen. Dagtoeristen, verblijfstoeristen en tweedeverblijvers uit Wallonië en Brussel besteden samen ongeveer 550 miljoen euro. Dit is 21 procent van de jaarlijkse bestedingen die het kusttoerisme genereert. Daarbovenop hebben ongeveer 20.000 vakantiewoningen aan de kust een eigenaar uit Franstalig België. En tot slot zakken ook heel wat Fransen af naar de Belgische kust. Zij zijn goed voor een marktaandeel van vijf procent.

“Als gastvrije regio is het onthaal meer dan belangrijk. Ondernemers hebben vaak het eerste contact met toeristen. Talenkennis biedt een meerwaarde”, aldus Franky De Block, gedeputeerde voor toerisme en voorzitter van Westtoer.

Doelgroep van de taallessen is het zaalpersoneel van restaurants, tearooms, brasseries of cafés aan de kust. De cursus focust op dagelijkse werksituaties en gesprekken. De cursus wordt per kustgemeente georganiseerd. In De Panne, aan de Franse grens, wordt ook een cursus Nederlands gegeven. “Gasten kijken meer en meer naar het totaalplaatje. Naast lekker eten en een gezellige sfeer hechten ze ook veel belang aan de service. Met enkele zinnen in de taal van de gast kan je het verschil maken. De cursus is zeer praktijkgericht zodat de deelnemers er meteen mee aan de slag kunnen”, aldus Pieter Tratsaert, directeur bij Horeca Vorming Vlaanderen.

(Belga/FRO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier