Westhoek mikt in 2015 niet alleen op herdenkingstoerisme

Redactie KW

Herdenkingstoerisme blijft ook in 2015 een belangrijke rol spelen voor de toeristische sector in de Westhoek. Maar de regiowerking pakt ook uit met nieuwe initiatieven en zal opnieuw iets meer inzetten op streekthema’s zoals gastronomie, kindvriendelijkheid en fietstoerisme.

Dat bleek uit de voorstelling van het toeristische seizoen door provinciebedrijf Westtoer. “We mogen na een absoluut recordjaar dankzij het herdenkingstoerisme, niet vergeten om verder te bouwen op andere thema’s”, aldus Franky De Block, voorzitter van Westtoer.

De Westhoek kende in 2014 met ruim een miljoen overnachtingen een absoluut topjaar. Dat was uiteraard vooral te danken aan de 800.000 toeristen die de Vlaamse Velden verkenden naar aanleiding van honderd jaar Groote Oorlog 1914-1918. Ook dit jaar blijft herdenkingstoerisme belangrijk, maar schuift Westtoer ook andere thema’s naar voor.

In het kader van WOI komen er nog zes nieuwe fietsroutes van ongeveer 40 kilometer. Het wordt ook uitkijken naar april, want dan worden de eerste gasaanvallen, precies honderd jaar geleden, herdacht, net zoals Anzac Day op 25 april. Op 9 juli is er de 30.000ste Last Post en november staat weerom volledig in het teken van Wapenstilstand.

Kindvriendelijk en culinair

Los hiervan pakt Westtoer opnieuw iets forser uit met andere thema’s. Met de themaboekjes KD’s wil de regio zich blijvend kindvriendelijk opstellen. Een ander speerpunt is het nieuwe initiatief ‘Weekend aan de Stroom’ op 30 en 31 mei, waarin de IJzer- en Handzamevallei een hoofdrol opeisen. Er worden dan onder meer wandel-, fiets- en boottochten georganiseerd die uiteraard gepaard gaan met het culinaire.

(Belga)