West-Vlamingen leggen zonnepanelen op Chileens presidentieel paleis

© BELGAONTHESPOT
Redactie KW

De Chileense start-up Solcor, opgericht door twee jonge West-Vlamingen, heeft zonnepanelen geïnstalleerd op het presidentieel paleis van het Zuid-Amerikaanse land. Dat zegt Steven Van Cauwenberge, oprichter en ceo van Solcor.

Twee West-Vlamingen, Steven van Cauwenberge (Kortrijk) en Alexander Decock (Herstberge), wonnen in 2014 start-up Chili, de meest prestigieuze ondernemerswedstrijd van Zuid-Amerika. Met hun start-up Solcor financieren ze zonnepanelen bij bedrijven die op hun beurt de elektriciteit afnemen aan een lagere prijs dan op de reguliere markt.

Chili geldt als ideale locatie voor zonnepanelen. Er is veel zon en het land beschikt niet over olie, gas of andere natuurlijke energiebronnen. Wegens de aardbevingsgevoeligheid kunnen geen kerncentrales gebouwd worden. Chili zet volop in op hernieuwbare energie. Vandaag wordt negentien procent van het energieverbruik er al gedekt door hernieuwbare energie, afkomstig van windmolens en gigantische zonneparken. Bedoeling is dat tegen 2050 negentig procent van het energieverbruik van wind en zon komt.

Marktleider

Solcor richt zich op de markt van bedrijfs- en overheidsgebouwen. Het bedrijf van de twee Belgen is uitgegroeid tot leider in die nichemarkt, met onder meer zonnepaneleninstallaties bij landbouw- en wijnbedrijven. Solcor heeft nu ook zonnepanelen geplaatst op het presidentieel paleis, goed voor achttien procent van het energieverbruik van de president. Chili krijgt in maart overigens een nieuwe president. De rechtse kandidaat en ex-president Sebastián Piñera kwam vorig jaar als winnaar uit de bus bij de verkiezingen. Hij haalde het van de socialistische kandidaat Alejandro Guillier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier